• 7

Može i ruralno i fensi: Jedna planina blizu Beograda tek će da procveta, dnevni najam kuće 150 evra

Kako se granice Beograda šire, ali i sa izgradnjom novih puteva i unapređenjem infrastrukture na određenim deonicama, jačaju i cene kuća van grada, jer više nisu tako "izolovane" kao pre

  • 7
Kosmaj planina panorama

Foto: Shutterstock

Kosmaj se nalazi na samo 50 kilometara od naše prestonice, što ga čini idealnim za jednodnevni izlet, ali i za kupovinu placa, odnosno vikendice - gde biste mogli da provodite ovo i svako naredno proleće ili leto.

Takođe, blizina glavnom gradu pruža mogućnosti za pokretanje raznih vrsta biznisa, pre svega u domenu ugostiteljstva i turizma. Cene neprestano skaču, te više nije tako lako ni doći do placa.

Naime, trenutno se prodaje plac od 26 ari za čak 40.000 evra. To znači da je cena po jednom aru iznad 1.500 evra. U Ulici Kosmajski venac na prodaju je plac od 15-ak ari koji košta 19.000 evra.

Ono na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine placa jeste kuda prolazi gradska voda/struja, kao i da li je plac na građevinskom zemljištu. S druge strane, raspon cena je izuzetno veliki: ar oko Kosmaja može da košta i oko 300 evra, ali uglavnom kada je reč o baš prostranim zemljištima koja nije lako prodati pojedincu.

Naime, prodaje se zemljište od 420 ari za 135.000 evra. Prodaje se u celini, a sastoji se od četiri spojene parcele. Takođe se navodi da je dozvoljena gradnja, zatim struja, voda, gas, asfalt. Ono što je kupcima isto tako važno, jeste blizina gradskih saobraćajnica.

Kako se granice Beograda šire, ali i sa izgradnjom novih puteva i unapređenjem infrastrukture na određenim deonicama, jačaju i cene kuća van grada, jer više nisu tako "izolovane" kao pre. Stoga je ovog proleća prosečna cena kuće oko Kosmaja, po kvadratu, 600 do 700 evra.

Svakako, zavisi u kom stanju je kuća, te tako možete naći kvadrat za 200, ali i za 900 evra. Recimo, prodaje se kuća od 150 m2 za oko 140.000 evra. S druge strane, za sličnu cenu - veću svega 10.000 evra - prodaje se nekretnina od oko 300 kvadrata, tj. duplo veća od prvonavedene.

luksuzna kuća vila aprtmani odmor

Foto: Shutterstock

Oaza mira nadomak glavnog grada

Svima je potrebna neka vrsta bega od svakodnevice, a planine kao što su Kosmaj i Avala, i okolna mesta, zapravo su idealan "teren" za izgradnju kompleksa raznih namena. Posebno su popularni Wellness&SPA kompleksi, zapravo, reč je o čitavim projektima namenjenim gostima koji dolaze pojedinačno ili kolektivno.

Fokus je na tome da se stvori oaza mira, usred prirode, a da je blizu prestonici i glavnim dešavanjima. Tu se mogu organizovati jednodnevni izleti za kompanije, tim bilding druženja, turističke posete. Izgradnja apartmana takođe doživljava procvat, nisu samo kuće zastupljene.

Ipak, vile sa bazenom su posebna atrakcija još od leta 2020. Trenutno, zakup jedne takve kuće oko Kosmaja košta od 40 do 150 evra. Navodi se da cena uglavnom zavisi od broja gostiju, broja noćenja i toga da li je radni dan ili vikend.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miljana

    Kosmaj nije planina blizu Beograda, već druga beogradska planina. Čak i prva, jer je višlja od Avale. A kad bude "procvetala" to više neće biti to. Sva draž će nestati. Potrebne su neke korekcije i još više ulaganja u infrastrukturu, gradski/lokalni saobraćaj, bolju snabdevenost ... ali bez preterivanja u zgradnji ...

  • Pa sad

    Na Plavim horizontima 6 ari placa se prodaje za 70 hiljada e verivali ili ne,pre par godina nasi poznanici platili 8 ari 30 hilj.e....od ove korone odose sve cene nebu pod oblake🙄🙄🙄

  • Dusan

    Dnevni najam kuce 150 evra. Osvestite se bre ljudi dok je vreme.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke