• 2

Mali: Ekonomija se oporavlja brže nego što smo planirali, stopa rasta veća od 6 odsto

Za drugi kvartal, s naplatom iz maja i porastom industrijske proizvodnje, ministar finansija navodi da se očekuje da će rast u drugom kvartalu biti između 10,8 do 11,2 odsto

  • 2
Siniša Mali

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, izjavio je danas da se srpska ekonomija od krize izazvane pandemijom virusa korona oporavlja brže nego što je planirano i da se očekuje da će Srbija ove godine ostvariti privredni rast veći od šest odsto.

Mali je istakao da je u maju ostvarena veća naplata prihoda po svim kategorijama poreskih prihoda - porez na dobit pravnih lica, porez na dohodak građana, PDV i prihod od akciza.

Naveo je da je rast u prvom kvartalu ove godine iznosio 1,7 odsto, dok je na nivou cele EU taj iznos u proseku bio minus 1,7 odsto. Mali je podsetio da su projekcije rasta MMF-a za Srbiju šest odsto, Svetska banka prognozira pet odsto, dok Evropska komisija prognozira rast od 5,3 odsto.

- U aprilu nam je industrijska proizvodnja porasla 33,9 odsto u odnosu na april prošle godine. Neko će reći da smo prošle godine u aprilu bili zatvoreni i da su zato bolji rezultati, međutim, ako se pogleda industrijska proizvodnja u odnosu na prosek cele prošle godine - opet je porasla 5,8 odsto - objašnjava Mali.

Za drugi kvartal, s naplatom iz maja i porastom industrijske proizvodnje, Mali navodi da se očekuje da će rast u drugom kvartalu biti između 10,8 do 11,2 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine.

Ističe da su sve to pokazatelji da će Srbija ove godine ostvariti stopu rasta veću od šest odsto.

Video: Od ponoći počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    4. jun 2021 | 12:13

    Kakvu korist od toga ima obican narod???nameti sve veci cene rastu....

  • JA

    4. jun 2021 | 17:55

    Samo oni sto su se uvalili preko dobre veze mozda i osete to povecanje, ali vecini naroda to nista ne znaci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>