• 2

Važne zakonske izmene za porodice s decom: Izborena minimalna naknada tokom porodiljskog odsustva

Takođe, uvedena je izmena koja se odnosi na podizanje maksimalne isplate naknade sa 3 na 5 prosečnih zarada

  • 2
mama, dete, ćerka Foto: Freepik

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Očekuje se da Predlog uskoro uđe u skupštinsku proceduru, sa očekivanim stupanjem na snagu 1. jula ove godine.

Neke od izmena Zakona vrše se na osnovu donetih odluka Ustavnog suda Srbije od decembra prošle godine do danas, a neke su predmet pregovora Vlade RS i Udruženja "Mame su zakon" kroz sastanke koje su imali sa ministarkom za rad i socijalna pitanja, ministrom za brigu o porodici i predsednicom Vlade Republike Srbije.

Od izmena koje su u ovom trenutku izvesne izdvajaju se sledeće:

1. Ukidanje odredbe koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između naknade koja je u vezi sa njihovim zaradama i naknade na koju ima pravo njihovo dete;

2. Minimalna naknada tokom porodiljskog odsustva sa posla (do navršenih 3 meseca od rođenja deteta);

3. Podizanje maksimalne isplate naknade sa 3 na 5 prosečnih zarada;

4. Prava poljoprivrednih siguranica će biti izjednačena sa pravima koje ostvaruju druge porodilje u Srbiji.

Nakon što Predlog uđe u skupštinsku proceduru, Udruženje #MameSuZakon uputiće amandmane narodnim poslanicima, kako bi pokušale da dođu i do sledećih izmena, a one su:

Garantovani minimalac za sve one koji tokom perioda nege deteta ostvaruju naknade manje od ovog iznosa; smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade sa 18 na 12; izjednačenje prava preduzetnica sa drugim porodiljama (izmeniti formulu po kojoj se obračunavaju naknade, korišćenje 2 godine odsustva sa posla za treće dete, pravo da i partneri koriste odsustvo sa posla radi nege deteta).

Trudnica, beba, avion, porođaj Foto: Shutterstock

"Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom od početka same primene, sada već davne 2018. godine, ugrozio je egzistenciju brojnih porodica u Srbiji", navode iz udruženja i dalje dodaju: "želimo da ovom prilikom pozdravimo prve izmene Zakona koje su donete i koje će ispraviti nepravdu većem broju roditelja u Srbiji".

"Znamo da bez vaše pomoći i zajedničke saradnje ne bi ni sada, nakon toliko vremena, uspeli da dođemo do prvih važnih izmena", upućeno je premijerki Ani Brnabić. Takođe je navedeno da je "perod od 18 meseci i dalje dugačak i suprotan Konvenciji o zaštiti materinstva, te očekuju da se u novim promenama i ova stavka izmeni i da se obračunski period skrati na 12 meseci, kako je i bilo u prethodnom zakonskom rešenju".

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    4. jun 2021 | 14:42

    Super !👍🏻

  • sale

    4. jun 2021 | 16:11

    Sad samo da uvedu da majka kao domacica i vaspitacica treba da dobija minimalac za odgajanje dece ako se odluci da neradi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>