• 1
 ≫ 

Srbija i Mađarska potpisale važne memorandume: Ekonomski odnosi dve zemlje sve jači

 ≫ 

Govoreći o zajedničkim projektima Srbije i Mađarske, Atanasković je navela da je najvažniji izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte

  • 1
Budimpešta, Mađarska

Budimpešta / Foto: Pixabay/danatentis

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo je jedanaesto zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, a kojim su predsedavali ministarka privrede Anđelka Atanasković i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peter Sijarto.

Nakon zasedanja Zajedničke komisije, Atanasković i Sijarto potpisali su Protokol sa 11. zasedanja, dok su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i Sijarto potpisali Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske radi produbljivanja saradnje dve zemlje o uspostavljanju Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana.

Takođe je potpisan i Memorandum o razumevanju između ''Elektroprivrede Srbije'' i mađarske elektro-energetske kompanije ''MVM Energetika Zartkurun Mukudo Rezvenitarsasag''. Događaju su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Budimpešti Ivan Todorov i ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter.

Ministarka Anđelka Atanasković izjavila je danas da su i politički i ekonomski odnosi Srbije i Mađarske na visokom nivou, a da se to, ističe, ogleda i po tome što ta zemlja poslednjih godina predstavlja jedan od 10 najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peterom Sijartom, Atanasković je istakla da je Mađarska pokazala volju i spremnost da u naredom periodu još više produbi saradnju sa Srbijom.

Atanasković je izrazila zadovoljstvo što je danas održano jedanaesto zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, a koje će, kako kaže, doprineti daljem jačanju odnosa dve zemlje.

Dodala je da će daljem jačanju sveukupnih odnosa između dve zemlje doprineti i dva memoranduma koja su danas potpisana. Govoreći o zajedničkim projektima Srbije i Mađarske, Atanasković je navela da je najvažniji izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte i dodala da je taj projekat uveliko u realizaciji.

Taj projekat će, naglašava, još više doprineti rastu ekonomskih aktivnosti između dve zemlje. Ministarka je navela da je okvirnim Sporazumom o ekonomskoj i tehničkoj saradnji, koji je potpisan između Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukturne saradnje, dat zamajac i za saradnju u oblasti životne sredine, upravljanja otpadnim, saobraćaja...

- Cilj nam je da naša dva naroda žive u najboljim uslovima i da budu uvaženi i na jednoj i na drugoj strani - naglasila je Atanasković. Dodala je da je tema razgovora Zajedničke komisije bila i to da Srbija svakog dana naporno radi na unapređenju privrednog ambijenata i dodaje da je sa svim merama podrške privredi i građanima, naša zemlja uspela u vreme najveće krize da sačuva svoju privredu i radna mesta.

Video: Od ponoći počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>