• 2

Raj za strance: Ko kupuje više od 40 odsto nekretnina u Istri?

Rast cena nekretnina u novijem periodu podsticali su izuzetno povoljni uslovi finansiranja, uz rast štednje domaćinstava

  • 2
Rovinj

Rovinj / foto: pixabay.com

U godini pandemije i zemljotresa u Hrvatskoj je prodato skoro 32.000 nekretnina, tri hiljade manje nego 2019. godine, a taj pad je uglavnom vezan za priobalje i jadranske županije, dok su u Istri gotovo svaku drugu nekretninu kupili stranci.

Najviše stanova prodato je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, oko 12.000, a nešto više od 10.000 nekretnina promenilo je vlasnika u jadranskim županijama i nešto više od 9.000 u svim ostalim sredinama u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Stranci su prošle godine kupili četiri od deset prodatih nekretnina u Istarskoj županiji, tri od deset u Primorskoj-goranskoj, svaku četvrtu u Zadarskoj županiji, svaku petu počevši od Dubrovnika do šibenskog područja i 16 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi iz Nemačke, Austrije i Slovenije.

"Tržište stambenih nekretnina u 2020. godini pokazalo je otpornost na aktuelnu krizu, pa bi u idućem periodu mogli jačati rizici za finansijsku stabilnost, povezani s tim tržištem", zaključuje centralna banka u najnovijoj analizi "Finansijske stabilnosti u zemlji". Godišnja stopa rasta cena stambenih nekretnina iznosila je 7,7%, i tek se blago usporila u odnosu na porast od 9% iz 2019. godine.

Time je nivo indeksa cena stambenih nekretnina za celu Hrvatsku u 2020. premašio nivoe iz perioda pre izbijanja svetske finansijske krize 2008. i dostigao dosad najviše vrednosti.

Rast cena nekretnina u novijem periodu podsticali su izuzetno povoljni uslovi finansiranja, nastavak programa subvencionisanja stambenih kredita, kao i stabilnost zaposlenosti i dohodaka, uz rast štednje domaćinstava.

Video: Ovako se u 2 klika prijavljuje za 3000 dinara od vakcine

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke