• 0

Šta čeka poreske oaze nakon istorijske odluke G7? Francuska odlučna da stopa bude još veća

Porez će se ubuduće obračunavati i tamo gde gigantske firme obavljaju svoje poslove, a ne samo tamo gde su im sedišta, kako je dosad bilo

  • 0
G7 - Grupa 7

Foto: Shutterstock

Grupa G7 juče je postigla istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit, kada je reč o multinacionalnim kompanijama.

Agencije su prenele da su ministri finansija Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja postigli dogovor da poreska stopa za kompanije, kao što su Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon, ne može biti ispod 15 odsto. Inače, među ovih sedam zemalja ubrajaju se SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Porez će se ubuduće obračunavati i tamo gde ove gigantske firme obavljaju svoje poslove, a ne samo tamo gde su im sedišta, kako je dosad bilo. Ranije su često svoja sedišta prijavljivale u državama sa niskim poreskim stopama i tamo selile svoje profite, iako su zaradu ostvarivale prodajom na drugim tržištima.

Kako se navodilo i juče, ovo je istorijski momenat, a oglasila se svakako i američka ministarka finansija Dženet Jelen, koja je pozdravila novu odluku o minimalnoj stopi poreza na dobit i poručila da će to biti podsticaj zemljama da se takmiče na pozitivnim osnovama.

Slične ocene dali su i drugi zvaničnici zemalja grupe G7. Sastanak ministara finansija G7 održan je uoči godišnjeg samita lidera te grupe koji će biti održan od 11. do 13. juna u Kornvolu.

Nemački ministar finansija, Olaf Šolc, potvrdio je da je sedam najvažnijih industrijskih država podržalo ovu odluku, i poručio da je to dobra vest za poresku pravdu i solidarnost, ali loša vest za poreske rajeve širom sveta.

- Kompanije više neće biti u stanju da izbegnu svoje poreske obaveze knjiženjem dobiti u zemljama sa najnižim poreskih stopama. Stabilni poreski prihodi su važni kako bi obezbedili da države mogu da izvršavaju svoje dužnosti, što će biti još potrebnije nakon pandemije kovid-19 - naglasio je Šolc.

On je uveren i da će Irska imati dobru osnovu za privlačenje investicija i radnih mesta kod stranih multinacionalnih kompanija i u okviru novih međunarodnih poreskih pravila o kojima se dogovorila Grupa 7.

gugl

Foto: Unsplash

Irski ministar finansija, Paskal Donahju, poručio je da svaki konačni dogovor o reformi globalnih pravila o porezu na dobit mora zadovoljiti potrebe i malih i velikih zemalja. Ta zemlja, inače, ima poresku stopu od 12,5 odsto. Donahju je dodao da očekuje širu raspravu o ovome u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Irsku mnogi smatraju poreskim rajem, zbog njene poreske i ekonomske politike.

Francuski ministar finansija, Bruno Le Mer, povodom sporazuma je kazao da je on tek polazna tačka i da će se njegova zemlja u narednim mesecima boriti da ta minimalna stopa poreza na dobit - bude što veća.

Italijanski ministar finansija i ekonomije, Danijele Franko, izrazio je nadu da će na finansijskom Samitu G20 u Italiji, u julu, biti postignut sličan sporazum o oporezivanju, nakon što se Grupa sedam (G7) danas dogovorila o uvođenju većih globalnih poreza multinacionalnim kompanijama.

- Verujemo da ćemo doći do sporazuma i na nivou G20 kako bi ovi stubovi postali referentna tačka za reformu globalnog poreskog sistema - rekao je Franko, a prenosi Rojters. Italijanski ministar je ukazao i da nova pravila ne ciljaju samo kompanije u digitalnom sektoru, već se odnose na sva multinacionalne firme.

Video: Ovo su pet najskupljih razvoda ikada

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>