• 45

"Litijum nije priča o jednoj kompaniji, već budućnost Srbije. Želimo fabriku e-vozila i baterija"

Ministarka Zorana Mihajlović je dalje navela da je akcenat na tome koje mineralne resurse poseduje naša zemlja i može li da ih eksploatiše na zdrav način.

  • 45
Litijum, Loznica, Jadarit, reportaza

Foto: Nikola Tomić

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da eksploatacija litijuma u Podrinju nije priča o kompaniji Rio Tinto, već o tome koje mineralne resurse Srbija poseduje i može li da ih eksploatiše na zdrav način.

Kazala je da se jadarit, u kojem se nalazi litijum, nalazi u Jadru, u Srbiji, i da on može predstavljati šansu za budućnost naše zemlje.

- Ta šansa je ekonomska, privredna, razvojna, imamo mogućnost da potpuno iz korena promenimo privredni razvoj, to nije običan mineral, obična proizvodnja, to nije priča o tome da će nam biti dobro narednih nekoliko godina, to je priča koja će ići narednih decenija u celom svetu- rekla je Mihajlovićeva na TV Prva.

Ističe da je litijum jako važan za proizvodnju baterija i da država Srbija hoće da ima i rudnik i preradu, ali i fabriku litijumskih baterija. "Želja je da se pronađu najbolji proizvođači koji će u našoj zemlji moći da naprave fabriku električnih vozila, uz poštovanje svih standarda", dodaje.

Navodi da je ponuda predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da se održi referendum po pitanju eksploatacije litijuma fer i da prema njenom mišljenju "nema ništa više demokratski od toga". Smatra da na referendumu ne mora da se izjašnjavaju građani iz cele Srbije, već samo oni iz Mačvanskog okruga.

Ministarka je takođe rekla da bi ona na tom referendumu glasala "za".

- Daćemo istinu i činjenice i mogućnost građanima da se izjasne o tome hoće li Srbija da ide napred, da ima fabriku električnih vozila i godišnji prihod od više od 19 milijardi evra, kao i da uticaj na BDP bude više od 20 odsto, ili Srbija to neće - kazala je ministarka.

Na pitanje da li je opravdana zabrinutost koju deo javnosti ima o tome da će ta eksploatacija nepovratno loše uticati na životnu sredinu, Mihajlovićeva kaže da, nažalost, prethodnih meseci slušamo mnogo neistina i laži po tom pitanju. "Ne razumem one koji plaše i obmanjuju javnost", kazala je i dodala da se plate u industriji litijumskih baterija na mesečnom nivou kreću od 5.500 do 13.000 dolara.

Litijum

Foto: Shutterstock

Na pitanje da li može i novac i zdravlje, ministarka naglašava da "ne može drugačije da se radi danas i navodi da bi to bilo zeleno rudarstvo".

Navela je i da prethodnih meseci slušamo neistine i laži, pre svega od onih koji se bave politikom, kako je potpisan ugovor sa Rio Tintom i istakla da taj ugovor nije potpisan, da je ta kompanija samo radila istraživanja od 2002. godine i da će se videti kada i da li će ugovor uopšte biti potpisan.

Takođe, prema njenim rečima, govori se da će to loše uticati na životnu sredinu, a da studija o proceni uticaja još nije završena i očekuje se da to bude urađeno u toku leta. "I ta studija će biti javna i svi će moći da kažu šta o tome misle. Ne sme biti ni u jednom koraku nijedne stvari koja neće biti rečena građanima", kaže Mihajlovićeva.

Ministarka kaže i da tehnologija koja će se koristiti nije tajna, kao i da se rudnik neće raditi na površini od 40 kvadratnih kilometara, već na 400 hektara, a da hiljade ljudi neće morati da ode iz Mačve jer će se 59 kuća eksploatisati.

- Pre godinu dana smo dokazali rezerve, imamo 158 miliona tona koje su dokazane i mogućnost da napravimo rudnik koji može da radi 60 godina - zaključila je Mihajlovićeva.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Podrinje

    6. jun 2021 | 11:43

    Od toga nema ništa, mi u podrinju zivotima cemo braniti nasu prirodu i zivotnu okolinu a vi to pravite u svojim kucama.

  • Пфк

    6. jun 2021 | 11:17

    Неће да може госпођа министарка, нек рио тинто нађе неку другу земљу да је раскопава и трује! Па доста сте јахали по овом народу како сте хтели а, сад би да нам уништавате природу стављате реке у цеви да нема чисте воде и да распродајете ову земљу као да сте њени власници! Да дођу странци и да извлаче природне ресурсе а ви да узимате проценте па за 20 година кад оду остане пустиња, неће моћи неће проћи! Референдум на нивоу целе земље а не да локалне кабадахије плаше и уцењују становништво!

  • Djed

    6. jun 2021 | 11:34

    Ne moze, ne damo zemlju i prirodu, puna podrska svima koji su protiv ovoga i obecanje da vam gospodo neljudima iz SNSa ovo nece proci! Nikad!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>