• 2

Nemci bi u 95% slučajeva opet investirali ovde: Zaobilaze Aziju, "sa Srbima se bolje razumeju"

Aleter je ocenio ekonomski razvoj Srbije pozitivnim

  • 2
Zastava nemacka srbija Foto: Shutterstock

- Za razliku od francuskih preduzeća koja gledaju na Severnu Afriku, nemačke kompanije prilikom razmatranja relokacije i diverzifikacije proizvodnje fokusirane su na Istočnu Evropu, tj. na Zapadni Balkan i često biraju Srbiju - izjavio je danas direktor Nemačko-srpske privredne komore, Frank Aleter.

Ukazao je da se nemačke kompanije koje traže blizinu domaćem tržištu, kako bi osigurale logistiku, opredeljuju za Srbiju jer su sa njom decenijama ekonomski povezane, poznaju se, imaju sličan mentalitet, kao i da mnogi građani govore nemački i gotovo svi znaju engleski.

- To su sve faktori zbog kojih je normalno da nemačka preduzeća traže alternativu Aziji na Zapadnom Balkanu - rekao je Aleter koji je, povodom dve decenije od prve nemačke investicije u Srbiji, kazao da su investicije nemačkih preduzeća u prethodih 20 godina iznosile 3,5 milijarde evra.

Nemačko-srpska privredna komora ima više od 350 firmi pojedinačnih članica, kako nemačkih, tako i srpskih. Tih 350 firmi trenutno u Srbiji zapošljava više od 70.000 ljudi. Aleter je ukazao i na to da se nemačka ulaganja mogu meriti kako po finansijskom obimu, tako i po znanju i tehnologijama koje su prenete u Srbiju i da su doprinele, kako razvoju nemačkih kompanija, tako i srpskih partnera.

Najvažnije privredne grane u koje su Nemci investirali su automobilska industrija, to jest auto-delovi. Dodaje da je delimično reč o radno-intenzivnoj proizvodnji, ali i tehnološko inovativnim poslovima. Što se potencijala za investicije tiče, Aleter smatra da su, na osnovu tradicije Srbije, interesantna elektrotehnika i tekstilna industrija.

Takođe, potencijal za investicije pruža i poljoprivreda. Direktor Nemačko-srpske privredne komore je uveren i da će, kada se Srbija bude dalje otvarala međunarodnim partnerima, zanimljiva privredna grana biti nekretnine.

Upitan koji veći investitor, nakon Bizerbe, dolazi u Valjevo, Aleter je kazao da postoji stalna potraga nemačkih kompanija za investicionim destinacijama u Srbiji. Međutim, kada odluči da investira - kompanija to sama saopštava.

BMW i4 eDrive40 BMW i4 eDrive40 / Foto: BMW

Aleter je ocenio ekonomski razvoj Srbije pozitivnim.

- Pre korone, Srbija je imala privredni rast iznad četiri odsto. Takav rast se prognozira i za naredne godine. Nije došlo do značajnog pada rasta, već je taj pad bio marginalan tokom krize - rekao je on i dodao da je Srbija dobro prošla kroz korona krizu.

Upitan da li su nemački privrednici zadovoljni radnom snagom u Srbiji, Aleter je kazao da su članice komore zadovoljne. "Sprovodimo više od 10 godina ispitivanje naših preduzeća, u kojem imamo i pitanje: Da li biste opet investirali u Srbiju? Zadovoljstvo kompanija Srbijom. kao destinacijom za ulaganje, jeste između 90 i 95 odsto".

Aleter kaže da u pojedinim slučajevima kompanije moraju da doškoluju radnu snagu i da bi sada trebalo da bude fokus na tome kako osigurati ostanak radne snage. Pošto je nemačka privreda jedna od najuspešnijih, upitan šta je ključ uspeha i šta bi savetovao srpskim vlastima, Aleter ukazuje da se nemačka privreda oslanja snažno na mala i srednja preduzeća.

- Ta preduzeća su pretežno porodična ili ih vode ljudi koji u firmama ''žive'' određene vrednosti, kao što je posebna povezanost sa zaposlenima, određena kultura rada i slično. A u svemu tome važna tema je dualno obrazovanje - kazao je i dodao da je važna i izvozna orijentisanost firmi.

Prema njegovim rečima, dualnim obrazovanjem se obezbeđuje radna snaga privredi. Što se Srbije tiče, ona je uvela dualno obrazovanje pre više godina, ali ima još neka poboljšanja koja su moguća, ističe. Takođe, navodi da bi bilo dobro i da se razmišlja o proširenju tržišta sa sedam miliona potrošača na mnogo veće - regionalno.

Video: Čadež na e-trotinetu stigao u Palatu Srbije: Za manje zagađenja vazduha i više biciklističkih staza

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    6. jun 2021 | 14:11

    PREKO NAS MOGU DA TRGUJU SA RUSIJOM I JEFTINA SMO RADNA SNAGA A KVALIFIKOVANA UZ MALI OBUKE TOP !!! MOGLO BI TI BITI I MNOGO VISE SIROM SRBIJE JER ONI ZNAJU DA SU SRBI DOBRI RADNICI!!

  • Саша

    6. jun 2021 | 14:06

    Па наравно,јефтина радна снага!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>