• 0
 ≫ 

Automobil "iz šupe": Sav rđav, boja ispucala, nije u voznom stanju, ali prodat za 127.552 dolara

 ≫ 

U pitanju je 1960 Jaguar XK150 S, koji je "otišao" za šest puta veću cenu od procenjene

  • 0
1960 Jaguar XK150 S

Printskrin: Youtube/Bonhams MPH

Neki automobili su toliko posebni da bi, čak i ako pronađete razbacane delove jednog od njih, trebalo da ih kupite, kaže Džej Leno (71), čuveni američki komičar i voditelj, inače zaljubljenik u kola.

Filozofija o kojoj govori Leno sigurno se odnosila i na 1960 Jaguar XK150 S koji je 22. maja prodat na aukciji kuće "Bonhams", za neverovatnih 127.552 dolara, iako je potpuno uništen i nije u voznom stanju.

Međutim, izgleda su neki kolekcionari toliko bogati da su počeli da kupuju automobile iz hobija, a ne radi vožnje. Navedena cena je, zapravo, bila šest puta veća od procenjene prodajne cene.

Prodaja klasičnih i kolekcionarskih automobila širom sveta vratila je "zdrave brojke" poslednjih nedelja, piše Blumberg, a "Bonhams" i "RM Sotheby’s" su tokom samo jednog vikenda na Floridi prodali stare automobile za više od 60 miliona dolara.

Još jedan model se odlično prodao, a to je 1968 Aston Martin DB6 Sports Saloon, za dvostruko veću cenu od procenjene, odnosno za 217.142 dolara. U svetu kolekcionarskih vozila praktično je "eksplodirao" segment "barn find".

Taj termin se odnosi na bilo koju vrstu zapuštenih vozila koja su decenijama zaboravljena; dolaze u raznim ruiniranim izdanjima, te su neretko "prekriveni" izmetom ptica, slepih miševa, a okruženi mačkama i glodarima. Boja je ispucala, rđa je uzela maha, i doslovno izgledaju kao iz štale (barn).

Ipak, uprkos svemu tome, očigledno je da su na ceni, i to paprenoj.

Lansiran 1957. godine, Jaguar XK150 S dolazi u verziji kupea, i bio je poznat po zaobljenom, modnom stilu i progresivnoj mehanici, poput disk kočnica (u poređenju sa staromodnim bubanj kočnicama). Sve u svemu, Jaguar je napravio manje od 3.000 Drophead kupea i još manje verzije "S" visokih performansi.

Nije tačno poznato koliko ih još ima.

Video: Čadež na e-trotinetu stigao u Palatu Srbije: Za manje zagađenja vazduha i više biciklističkih staza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>