• 0

Zemlja koja snabdeva ceo svet "pala na testu": Sada uvoze na rekordnom nivou

U glavnim lukama na jugu Kine došlo je do poremećaja brodskog transporta

  • 0
kina, azija

Foto: Unsplash

Vrednost kineskog uvoza prošlog meseca je skočila po najvišoj stopi u poslednjih 10 godina, zbog rasta cena sirovina i druge robe, dok je izvoz "izneverio" očekivanja zbog poremećaja brodskog transporta, izazvanog izbijanjem kovida-19 u glavnim lukama na jugu zemlje.

Izvoz je u dolarskom iznosu porastao u maju 27,9 posto na godišnjem nivou, usporivši u odnosu na rast iz aprila od 32,3 procenta, preneo je Rojters. Istovremeno, uvoz je skočio 51,1 odsto međugodišnje, što je najbrži rast od januara 2011, nadmašivši tako aprilsku stopu rasta od 43,1 posto.

Spoljnotrgovinski suficit Kine u maju je iznosio 45,53 milijarde dolara, naspram 42,86 milijardi dolara viška u aprilu. Kineski izvoznici se suočavaju s problemima rasta cena sirovina i transporta, zatim sa uskim grlima u logistici i jačanjem juana, što umanjuje njihovu trgovinsku konkurentnost.

Britanska agencija dalje navodi da će, ipak, brz oporavak tržišne potražnje u razvijenim zemljama i poremećaji izazvani kovidom u drugim zemljama - verovatno dovesti do jačanja kineskog izvoza u narednim kvartalima.

Cene robe poput uglja, čelika, rude gvožđa i bakra porasle su ove godine, vođene jačanjem tražnje nakon ublažavanja mera lokdauna u mnogim zemljama i obilnom globalnom likvidnošću. Juan je proteklih nedelja aprecirao na skoro trogodišnji maksimum prema dolaru, što bi moglo dodatno da pogura cene kineskih proizvoda naviše i optereti američke potrošače.

Administracija predsednika SAD, Džoa Bajdena, sprovodi reviziju američko-kineske trgovinske politike uoči isteka "Faze 1" trgovinskog sporazuma iz Trampove ere, kojim se Kina obavezala na veću kupovinu američke poljoprivredne robe i industrijskih proizvoda.

Otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021, Kina je pojačala komunikaciju sa američkim trgovinskim i ekonomskim čelnicima. Potpredsednik kineske vlade, LJu He, prošle nedelje je razgovarao sa ministarkom finansija SAD, Dženet Jelen, samo nekoliko dana nakon razgovora sa američkom trgovinskom predstavnicom Ketrin Tai.

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>