• 1

Najjače ekonomske sile pred pucanjem zbog klime? BDP pada oštro, dok temperatura raste

Osiguravajuća kompanija Swiss Re je prilikom izrade projekcija potencijalnih dramatičnih ekonomskih gubitaka uzela u obzir i pretpostavljene direktne uticaje klimatskog sloma

  • 1
berza, ekonomija

Foto: Pixabay

Sedam industrijski najrazvijenijih ekonomija sveta, G7, gubiće 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje, ako temperatura vazduha poraste za 2,6 stepeni Celzijusa, prema istraživanju Oksfama i Swiss Re Instituta.

To znači da će biti zbrisano skoro 5.000 milijardi dolara ekonomija G7 u roku od 30 godina, piše Gardijan. Dalje se navodi da su se privrede najmoćnijih svetskih država u proseku smanjile za 4,2% tokom pandemije, a ekonomski gubici usled klimatske krize - bili bi otprilike dva puta veći, na godišnjem nivou, nego tokom kriza sličnih razmera u prošlosti.

Privreda Velike Britanije bi do 2050. godine gubila 6,5 odsto godišnje, prema trenutnim politikama i projekcijama, u odnosu na 2,4 odsto - ako se ispune ciljevi Pariskog klimatskog sporazuma.

Druge države će biti znatno pogođenije, uključujući Indiju, čija će se ekonomija smanjiti za četvrtinu zbog rasta temperature za 2,6 stepeni C. Australija će pretrpeti gubitak od 12,5 posto proizvodnje, a Južna Koreja će izgubiti skoro desetinu svog ekonomskog potencijala, navodi se u sudiji.

Lideri zemalja Grupe 7, koju čine Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada, Japan, Francuska, Nemačka i Italija, kao i lideri EU, sastaće se u petak u Kornvolu, kako bi razgovarali o globalnoj ekonomiji, vakcinama protiv kovida-19, porezima na dobit preduzeća i klimatskoj krizi.

Osiguravajuća kompanija Swiss Re je prilikom izrade projekcija potencijalnih dramatičnih ekonomskih gubitaka uzela u obzir i pretpostavljene direktne uticaje klimatskog sloma, uključujući ekstremne vremenske uslove poput suša i poplava, kao i posledice na poljoprivrednu produktivnost i zdravlje ljudi.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>