• 0

Akcije divova ostale imune na dogovor G7 o porezu na dobit: Ipak, stiže kazna za Gugl iz Francuske

Dablin, koji se opire nastojanjima Evropske unije za harmonizaciju poreskih pravila, verovatno neće prihvatiti povećanje minimalne stope poreza bez borbe

  • 0
gugl, google Foto: Pixabay

Američki tehnološki div Gugl kažnjen je u Francuskoj sa 220 miliona evra zbog zloupotrebe tržišnog položaja u industriji onlajn oglašavanja.

Francuska agencija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je Gugl nepošteno upućivao preduzeća na svoje servise i diskriminisao konkurenciju. Gugl je pristao da plati kaznu i da prekine sa nekim praksama davanja prednosti svojim servisima, navodi se u saopštenju regulatora, a prenosi CNBC.

Izabel de Silva, predsednica francuske Uprave za konkurenciju, navela je da je istraga otkrila procese u kojima je Gug favorizovao sebe u odnosu na konkurente i na reklamnim serverima i na platformama na strani ponude, a koji su delovi softvera koji izdavači koriste za upravljanje, prodaju i optimizaciju oglasnog prostora na svojim veb lokacijama i mobilnim aplikacijama.

Povodom odluke francuskih antimonopolskih vlasti, Gugl se oglasio danas porukom da će izvršiti niz promena u svojoj tehnologiji oglašavanja na mreži tokom narednih meseci. Kompanija je takođe najavila da planira da te "promene uvede na većem broju tržišta, pri čemu će neke izmene biti na globalnom nivou".

Inače, regulatori širom Evrope pojačano nadziru američkie tehnološke gigante zbog zabrinutosti da imaju preveliki uticaj na 700 i više miliona građana tog bloka.

Vest dolazi u vreme kada su članice Grupe 7 donele važnu odluku o minimalnom porezu na dobit. Međutim, akcije američkih tehnoloških giganata jedva da su reagovale danas na dogovor najbogatijih država sveta.

Analitičari kažu da je neophodna podrška država s niskim poreskim stopama tom dogovoru, kako bi on imao znatniji uticaj na zarade kompanija. Razvijene ekonomije Grupe sedam (G7) dogovorile su se u subotu da podrže minimalnu globalnu stopu poreza na dobit od 15 posto, a fokus se sada prebacuje na zemlje G20.

G7 - Grupa 7 Foto: Shutterstock

Ekonomisti su saglasnni u mišljenju da poreski sporazum neće naškoditi kompanijama ukoliko ga ne podrže zemlje koje se smatraju poreskim rajevima, poput Irske, čija ekonomija cveta od priliva milijardi dolara investicija multinacionalnih kompanija - upravo zbog nižih poreza koje ta zemlja ima, piše Rojters.

Akcije Fejsbuka, Amazona, Epla, Majkrosofta i Guglove matične kompanije Alfabet skliznule su neznatno danas, u rasponu od 0,4 do 0,7 posto. Indeks tehnoloških akcija na evropskim tržištima kapitala je ostao nepromenjen.

Dablin, koji se opire nastojanjima Evropske unije za harmonizaciju poreskih pravila, verovatno neće prihvatiti povećanje minimalne stope poreza bez borbe, ocenjuje britanska agencija.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>