• 6

Svetski Dan bezbednosti hrane: "Građani Srbije mogu biti sigurni da jedu kvalitetne namirnice"

Procene su da jedan odsto svetskog stanovništva godišnje ima negativne posledice usled konzumiranja nebezbedne hrane, dok oko 400.000 njih ima teže oblike bolesti

  • 6
Slanina tanjir jelo hrana Foto: Shutterstock

U svetu se danas obeležava Dan bezbednosti hrane, a iz Direkcije za nacionalne referentne laboratorije kažu da građani Srbije mogu biti sigurni da jedu kvalitetnu hranu, kao i da je ono što piše na deklaraciji apsolutno u skladu sa tom grupom proizvoda.

Direktor direkcije, Nenad Dolovac, navodi da su standardi o proizvodnji, bezbednosti i kontroli hrane u skladu sa evropskim, pre svega, "zbog zdravlja ljudi, ali i činjenice da Srbija najviše hrane izvozi na tržište EU".

Dolovac kaže da je pre nekoliko godina bila krucijalna izmena i dopuna Zakona o bezbednosti hrane, a u toku je, navodi, nova izmena tog zakona koja će doneti lakše i brže kontrole domaćih proizvođača i robe koja se uvozi.

- Takođe, izmene zakona se usmeravaju i na tome da će pravilnici, koji određuju parametre sistema bezbednosti hrane, moći na lakši i brži način da se usklađuju sa evropskim i svetskim trendovima - navodi Dolovac. Dodaje, da je to jako važno i zbog zdravlja građana, ali i zbog mogućnosti da naši proizvođači nesmetano izvoze proizvode na strana tržišta.

Pored usklađivanja naših propisa sa evropskim, Dolovac ističe i veliku ulogu inspekcije. Navodi da inspekcije kontrolišu čitav proces domaće proizvodnje hrane: od kontrole sirovina, preko kontrole u procesu proizvodnje, do nasumične kontrole na rafovima. Vrše se i kontrole uvozne robe na granicama.

Objašnjava i da postoje planski dokumenti Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, koji tačno određuju koliko se, kako, na koliko uzoraka i u kojim objektima određeni proizvodi kontrolišu. "Za onu hranu gde postoji veći rizik da je nebezbedna - vrši se više kontrole, a s druge strane, neka grupa proizvoda ako duži vremenski period nije bila sporna, ona se ređe kontroliše", navodi Dolovac.

Prodavnica, supermarket, kupac, devojka, maska Foto: Shutterstock

Kada je reč o kontroli na pijacama, Dolovac kaže da tu kontrole vrše inspekcije i Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, i da je najvažniji segment kontrola voća i povrća, odnosno upotreba pesticida. "Sve aktivne materije pesticida koje se koriste u Srbiji, kao i njihova primena i način primene, usklađene su sa EU", kaže Dolovac.

Naglašava i da veliku odgovonost, pored države, za bezbednost hrane nose farmeri. "Od pojedinca, odnosno građana, bezbednost hrane najmanje zavisi, na njemu je da odluči šta će da konzumira. Na ministarstvima, inspekcijskim službama i onima koji posluju sa hranom je da sve što je na rafovima bude apsolutno bezbedno", kaže i dodaje da je sve što je legalno u lancu prodaje, istovremeno i bezbedno.

Dolovac apeluje da građani nikako ne kupuju hranu na neregistrovanim mestima. Ističe da je takvih mesta u Beogradu i Srbiji sve manje, jer inspekcijske službe brzo reaguju kada se pojave nelegalna mesta za prodaju hrane. Procene su, dodaje on, da jedan odsto svetskog stanovništva godišnje ima negativne posledice usled konzumiranja nebezbedne hrane, dok oko 400.000 njih ima teže oblike bolesti.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    7. jun 2021 | 17:15

    Ahahahaha zato se gusimo u alergijama, autoimunim bolestima i sl... ma dajte.....Ne daj Boze da ti prepisu dijetu ili bezglutensku ishranu, ode ti plata za 3 dana....

  • Znanje

    7. jun 2021 | 18:16

    Hm... sve ovo reče državni službenik koji je otvorio privatnu laboratoriju za ispitivanje pesticida...

  • Jeti

    7. jun 2021 | 16:02

    Ali u bajkama..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>