• 9

Ne vole prazne priče, traže naše radnike: "Srbija nisu samo Beograd i Novi Sad, ciljamo manja mesta"

- Imamo nemačka ulaganja od Sombora do Vlasotinca, od Priboja do Knjaževca. Svuda imate nemačke firme - istakao je savetnik predsednika Srbije za nemačke investicije, Jerg Heskens

  • 9
fabrika, radnik

Foto: Pixabay

Drugi talas nemačkih investicija u Srbiji neće kao do sada biti koncentrisan samo na velike gradove, već i na manja mesta, a plan je da u Srbiju više ulažu mala i srednja porodična preduzeća iz ove zemlje, otkriva glavni savetnik predsednika Srbije za nemačke investicije, Jerg Heskens.

Kako je rekao, razgovara se sa potencijalnim ulagačima za investicije u gotovo svako mesto u Srbiji. "Nemačke kompanije pokazuju interesovanje za ulaganje u Srbiju zbog političke i ekonomske stabilnosti, kao i kvalitetne radne snage, a njihova ulaganja nisu kratkoročna, već dugoročna", istakao je.

Heskens je ukazao da je Nemačka najvažniji ekonomski partner Srbije, i da je u nemačkim kompanijama u Srbiji trenutno zaposleno više od 70.000 ljudi, a još mnogo više indirektno, preko srpskih firmi koje su u njihovom dobavljačkom lancu.

Trenutno u Srbiji posluje oko 500 nemačkih kompanija

 

- Imamo nemačka ulaganja od Sombora do Vlasotinca, od Priboja do Knjaževca. Svuda imate nemačke firme - naveo je Jerg Heskens i dalje dodao da je imao sastanak sa privrednicima iz Berlina koji žele da investiraju u Bajinu Baštu, te da se radi o zapošljavanju od 50 do 100 ljudi.

Srbija nisu samo Subotica, Novi Sad, Beograd, Niš, kaže, napominjući da će drugi talas nemačkih investicija - ići izvan velikih gradova. "Srbija nudi kvalitetnu radnu snagu, koja je u Nemačkoj ključni problem, jer nedostaje sve više kvalifikovane radne snage", objašnjava savetnik predsednika Srbije za nemačke investicije.

- U Srbiji postoji dobar školski sistem, postoji dualno obrazovanje. Drugo je položaj Srbije, kojim se smanjuju transportni troškovi i vreme putovanja. Mislim da je važna i ozbiljnost koju firma vidi u Srbiji - dodaje i podvlači da investitori vide kada Srbija nešto obeća - da se onda to i realizuje.

Upitan kolike su šanse da Srbija privuče proizvodnju koju nemačke firme, nakon korona krize, planiraju da vrate u Evropu, kazao je da su šanse velike, jer Srbija ima mnoge prednosti.

Ne vole prazne priče

 

Heskens naglašava da su privredni podaci Srbije dokaz stabilnosti, a da je stabilnost za Nemce najvažnija.

- Nemci ne vole priče, ''prodaju magle'', već samo gledaju konkretno na cifre. Utisak koji nemački privrednici sada imaju jeste da je mnogo urađeno poslednjih godina. Na to ukazuje i nepromenjen kurs dinara. Politička i ekonomska stabilnost, plus fokus na obrazovanje su tri ključna faktor za nemačke investitore, a kruna na to je infrastruktura - navodi ovaj stručnjak.

Ukazao je i da se sada priča o Valjevu, Čačku, mestima koja ranije nisu bila tema za investicije zbog infrastrukture. Upitan za formulu uspešnosti nemačke privrede, Heskens je kazao da Nemci rade svoj posao sa dugoročnom orijentacijem i ne dozvoljavaju da im nervozu stvaraju neki kratkoročni trendovi.

Heskens, takođe, ukazuje da su mladi u Nemačkoj spremniji da se osamostale i da otvaraju firme, ako dožive neuspeh jednom, više puta. "U Srbiji postoji strah od preuzimanja odgovornosti. Ljudi žele više da budu zaposleni. Ali, i tu je vidljiv pomak".

Kaže da dovođenje nemačkih investicija ima i za cilj uspostavljenje mreže dobavljača u Srbiji, koja treba da doprinese osamostaljenju ljudi.

Video: Od ponoći počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lex

    8. jun 2021 | 09:36

    Kolko lupetanja, ulažu stranci ovde jer je standard nizak, nek nas postede ovih slatkih reči

  • Boki

    8. jun 2021 | 10:37

    Nemam ništa protiv da otvore fabrike i daju prosečnu domaću platu, ali sam svakako protiv da uslovi rada nisu isti kao u Nemačkoj. Radno vreme, slobodni dani, odmor po izboru radnika (ne po potrebi firme), dobro plaćeni prekovremeni rad. Poštovanje prema radniku i uvažavanje njegovih potreba.

  • Boban

    8. jun 2021 | 11:23

    Ne vole prazne price nego vole jeftinu radnu snagu..... u Nemackoj bi nemac taj isti posao radio za preko 1000 evra a kod nas ga covek radi za 500 evra pa se nemcu osladilo da zaradjuje preko tudjih ledja...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>