• 0

Kafa iz kesice ili flašice: Koliko kofeina, zapravo, ima u njima? Tržište instant napitaka cveta

Treba istaći da su cene kafenih napitaka uglavnom niže od onih "regularnih", što umnogome zavisi i od vrste kafe, sastava, proizvođača

  • 0
kafa Foto: Freepik

Mnogima omiljeni napitak - kafa, vremenom je "evoluirao", na razne načine: samo zrno je kvalitetnije, više je vrsta kafe, više kafeterija i bogatija je ponuda u objektima, ali primećujemo i neke druge promene.

Da li ste uvideli koliko je uznapredovalo tržište kafa iz kesice? I ne samo iz kesice, već i kafenih napitaka koji se mogu kupiti u flašicama i čašama, od oko 200 do 300 ml, a uglavnom se nalaze u većim supermarketima.

Stoje u frižiderima, pored mlečnih proizvoda, i idealno su rešenje ako žurite, nemate vremena da sednete u kafić, ili vam je "falila" kafa za poneti, a niste mogli da dođete do nje u prethodnom periodu.

Takođe, treba istaći da su cene kafenih napitaka uglavnom niže od onih "regularnih", što umnogome zavisi i od vrste kafe, sastava, proizvođača. Isto tako, nije pogrešno reći "kafeni napitak" ili piće na bazi kafe, jer je često diskutabilno koliko, zapravo, kafe ima u ovim "trendi" ambalažama.

Kafa iz kesice

Danas na tržištu, posebno inostranom, možemo naći razne ovakve, instant varijante: od klasične, do kafe late ili kapućina; bilo da je reč o ledenim kafama (ice coffee) ili onima koje se piju tople - ovo tržište cveta. Prednost je što vam uglavnom ne treba mleko, kao dodatak, jer je kafenoj bazi već dodato mleko u prahu.

S druge strane, pitanje koliko kafe iz kesice zadovoljavaju ukus istinskih ljubitelja kafe - koji žele intenzivan ukus, ali i onih koji biraju šta jedu/piju. Potrošači su, generalno, slabije edukovani kada je reč o instant proizvodima bilo koje vrste, a ove informacije bi mogle da vam koriste.

kafa Foto: Freepik

Kafe iz kesice mogu da sadrže glukozni sirup, hidrogenizovano kokosovo ulje, svakako određeni procenat kafe i ekstrakt kafe - procenat zavisi od proizvođača, potom, obrano mleko u prahu, šećer, stabilizatore (E340ii, E452i), mlečne proteine, so, emulgator (E471), sredstvo protiv zgrudnjavanja (E551), arome.

Kod najpopularnijih brendova kafe nalazimo procente ekstrakta kafe (u kesicama), u proseku, od 18 do 25 odsto. Instant kafa je često zastupljena u procentu od blizu 10 odsto ili 15%, 22%. Slađe varijante, sa dodacima poput kokosa ili banane, obično sadrže manji udeo ekstrakta kafe - oko 5 procenata.

Cena: od 18 dinara pa naviše koštaju ovakve varijante kafe, a kesica "obične" kafe ima oko 2 grama; takođe, verzije kao što su late, makijato, ajs kafa ili kapućino, koštaju do 40 dinara. Možete naći i pakovanja od, recimo, osam takvih kesica - i ona su nešto ekonomičnija.

Kafa iz čaše/flašice

Još praktičnije rešenje za ljubitelje kafe i sličnih napitaka, jesu one koje se "služe" u čašama, odnosno flašicama. Takvi proizvodi se uvek čuvaju u frižideru, i po pravilu - piju odmah.

Kod njih je sastav nešto izmenjen, jer sadrže pavlaku, punomasno mleko, karamelizovani šećerni sirup, regulator kiselosti (natrijum fosfat), zatim zgušnjivače (guar guma, karagenan), kukuruzni skrob. Svakako, u sastavu su šećer, so, arome i ekstrakt kafe - ali on može biti u dosta niskom procentu, od 1,15 odsto.

Kod nekih drugih sličnih proizvoda, pak, ekstrakt kafe može iznositi 32%, odnosno sadržati 14 mg ili čak 36 mg na 100 grama proizvoda. Ovakvi napici se čuvaju na temperaturi od +2°C do +8°C.

Cena: kafeni napici u čaši ili flašici koštaju od 100 i nešto dinara, pa do 200-300 dinara; takođe, sve zavisi da li se pakuju u plastične ili staklene flašice, kog su brenda i sastava, a na cenu dosta utiče i sam naziv napitka.

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>