• 19

"Svaki zaposleni u privatnom sektoru dobio je ukupno 175.000 dinara od države"

Treći put isplaćujemo 50 odsto od minimalne zarade, istakao je ministar

  • 19
REBALANS FINANSIRANJE MALI

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Država danas isplaćuje treći put 50 odsto od minimalne zarade u okviru trećeg paketa, a ukupno je, sa prethodna dva paketa, svaki zaposleni iz privatnog sektora koji se prijavio za tu vrstu pomoći dobio po 175.000 dinara - izjavio je ministar finansija, Siniša Mali.

Ističe da se ovoga puta, za 50 odsto od minimalca, prijavilo 1.126.000 radnika, odnosno oko 230.000 preduzeća. "Njima će danas biti uplaćeno nešto više od 15.000 dinara, koliko je 50 odsto od minimalne zarade. Kada saberemo samo ovaj treći paket, tri puta po 50 odsto minimalca, to je više od 45.000 dinara koje je svaki zaposleni u privatnom sektoru dobio od države", naveo je Mali.

Ističe i da je ovu vrstu pomoći država isplatila u dinar i u dan, i dodaje da je država tom merom doprinela tome da se broj nezaposlenih ne poveća, kao što je to bio slučaj u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije.

- Kada saberemo prošle godine prvi i drugi paket pomoći, tada smo imali tri puta punu minimalnu zaradu, dva puta po 60 odsto od minimalne zarade i sada sa tri puta 50 odsto minimalne zarade u sklopu trećeg paketa, svaki zaposleni u privatnom sektoru dobio je ukupno 175.000 dinara od države - rekao je Mali.

Kaže da je to ogromna pomoć države za privredu, čime je, dodaje, država pokazala zdrave javne finansije, koliko je jaka i spremna da najveći teret krize preuzme na sebe. Mali ističe da zbog tih paketa mera danas nema povećanja nezaposlenosti, a s druge strane, Srbija u prvom kvartalu ima stopu rasta od 1,7 odsto, što je, dodaje, najviša stopa rasta u Evropu u ovom trenutku.

- Cilj nam je da tu stopu rasta i održimo, i da pređemo nivo od šest odsto do kraja ove godine - zaključuje.

Video: Mali: Danas isplata treće polovine minimalca

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vesna

    Te pare ste dali gazdama a ja sve vise radim a plata mi je manja nego pre dve godine

  • Krcko

    Ja, kao privatnik, nisam dobio bilo šta, pa ni te pare.Zašto me gurate u tu kategoriju?

  • Mileta

    Te pare,te silne hiljade nisu dobili radnici,vec samo gazde robovlasnici. Firma u kojoj radim radi 24h neprestano svakog dana u godini,a proizvodnja i prodaja robe za svo ovo vreme lokdauna,se odvijala isto kao i pre. E sad,njima lepo,rade normalno,a drzava im dade silne pare da im jos malo dopuni dzepove.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke