• 0

EU: Odlučna akcija ako London ne ispoštuje dogovor o Bregzitu

Ujedinjeno Kraljevstvo je razljutilo zvanični Brisel početkom ove godine, kada je jednostrano produžilo grejs period Bregzita, odlažući proveru mnogih prehrambenih proizvoda koji su iz Engleske, Škotske i Velsa isporučeni u Severnu Irsku

  • 0
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU Foto: Tanjug/AP

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit, Maroš Šefčovič, izjavio je danas da je evropski blok spreman da deluje "čvrsto i odlučno", ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne ispuni svoje obaveze iz sporazuma o razlazu.

Ujedinjeno Kraljevstvo je razljutilo zvanični Brisel početkom ove godine, kada je jednostrano produžilo grejs period Bregzita, odlažući proveru mnogih prehrambenih proizvoda koji su iz Engleske, Škotske i Velsa isporučeni u Severnu Irsku.

Britanski list "Dejli telegraf" je sada preneo da bi Velika Britanija mogla proširiti ovu akciju i na smrznuto meso, kao što su kobasice i mlevena govedina. Šefčovič je upozorio da je protiv takve akcije, navodeći da bi pregovarači trebalo da teže ka postizanju "međusobno dogovorenih načina poštovanja propisa".

- Ako se ovo ne dogodi i ako Velika Britanija preduzme dalju jednostranu akciju tokom narednih nedelja, EU se neće ustručavati da reaguje brzo, čvrsto i odlučno, kako bi obezbedila da Velika Britanija poštuje svoje međunarodno-pravne obaveze - poručio je Šefčovič.

Iako Sefčovič nije precizirao koje bi to akcije mogle biti, londonski "Tajms" je citirao neidentifikovanog zvaničnika EU koji je rekao da je blok spreman da uvede trgovinske sankcije i kaznene tarife. Komentari Šefčoviča dolaze dan uoči njegovih razgovora sa britanskim kolegom o implementaciji sporazuma o Bregzitu.

Odnosi između dve strane su se pogoršali usred zabrinutosti zbog tzv. Protokola za Severnu Irsku, koji je osmišljen s ciljem da zaštiti mirovni proces u Severnoj Irskoj, uz očuvanje ekonomskih veza sa Republikom Irskom, članicom EU. Protokol je izazvao bes javnosti u Severnoj Irskoj, jer uspostavlja carinsku granicu između tog regiona i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>