• 2

Održana sednica tela za sprečavanje pranja novca: Na stolu nekoliko važnih odluka

U procesu učestvuje više od 210 predstavnika državnih institucija, kao i privatni sektor

  • 2
Pranje novca, banke, biznis, pare

Foto: Shutterstock

Koordinaciono telo za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, donelo je danas nekoliko bitnih odluka za funkcionisanje i dalji rad tog tela, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Na sednici, na kojoj je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, dogovorena je mogućnost da se Koordinaciono telo sastaje i onlajn, čime svoj rad prilagođava i situacijama kada je potrebno hitno delovanje ili kada uslovi epidemije to zahtevaju.

Dogovoreno je i formiranje stručnih timova koji će se baviti posebnim oblastima, odnosno "pitanjima od posebnog značaja", kada je u pitanju borba protiv pranja novca, finansiranja terorizma i proliferacije (sprečavanje širenja) oružja za masovno uništenje.

Na sednici je konstatovano i da je u toku proces sprovođenja nacionalne procene rizika, koji je u završnoj fazi. Do sada je održano više od 50 neposrednih sastanaka i na desetine onlajn sastanaka Stručnog tima za nacionalnu procenu rizika.

U procesu učestvuje više od 210 predstavnika državnih institucija, kao i privatni sektor (banke, osiguranja, računovođe…). Neke analize rizika se samo ažuriraju, na primer, za pranje novca i finansiranje terorizma, a neke se rade prvi put - poput analize rizika od virtuelne imovine i od širenja oružja za masovno uništenje, napominje se.

Ministar Mali je najavio da će Koordinaciono telo do kraja juna predati izveštaj o svom radu Vladi Srbije. "Sve aktivnosti i mere koje sprovodimo u okviru Koordinacionog tela su nam značajne, jer se i na taj način uvodi red u finansijski sistem, pruža se sigurnost investitorima, podiže se poverenje međunarodnih finansijskih institucija i kreditora", rekao je Mali.

Napomenuo je da je Srbija veoma posvećena sprovođenju Strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i pratećeg Akcionog plana, a sve kako bi se zaštitili privreda i finansijski sistem države, od svih opasnosti koje uzrokuju pranje novca i finansiranje terorizma.

Video: Mali: Danas isplata treće polovine minimalca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šomi

    8. jun 2021 | 16:23

    "Komendija" u kojoj će boranija da nastrada.

  • Rasa

    8. jun 2021 | 22:56

    Sve dok su ove mnogo brojne banke, menjacnice i druge kuce bice pranje, i dok novac kruzi u ruke.. Gospodo. Kartice i nekolko centralne banke , koje ce znati desi zaradio i gde si potrosio !! Ovo sto vi sastancite to je jlujla Mara bumbara..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>