• 2

Danas se usvaja najveći budžet u novijoj istoriji Beograda: Evo koliko vredi i šta je prioritetno

Kapitalni budžet čini 21,36 odsto budžeta

 • 2
beograd

Foto: Pixabay

- Budžet grada Beograda, koji će danas biti usvojen na sednici Skupštine grada Beograda, biće najveći u novijoj istoriji grada i iznosi 1.219.311.869 evra odnosno 143.355.471.970 dinara - izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, ovaj budžet je veći od onoga sa kojim je raspolagao Beograd pre epidemije virusa korona, a koji je iznosio 1.205 milijardi evra.

- Rebalansom budžeta koji danas usvajamo planiran je kapitalni budžet u visini od 27.747.279.332 dinara i uvećan je za 7,8 milijardi dinara. Kapitalni budžet čini 21,36 odsto budžeta. Za otplatu glavnica i kamata starih kredita koje smo nasledili, predviđeno je 40.021.151 evra - rekao je Vesić i dodao da će dug Grada Beograda poslednjeg dana ove godine, 31.12.2021. godine - iznositi 281.692.626 evra.

- Da podsetim, dug Grada Beograda 2013. godine, pre samo osam godina, iznosio je 1,2 milijardi evra i sada je više od četiri puta smanjen - ističe.

Odbornici Skupštine Grada Beograda danas će glasati da se budžet za urbanizam i prostorno planiranje uveća za 82 odsto i da iznosi 8,1 milijardu dinara.

- Od toga je 2,1 milijarda namenjena kupovini zemlje na Makiškom polju gde u novembru ove godine počinje izgradnja metroa, kao i izgradnji saobraćajnih površina, pratećih infrastrukturnih i drugih javnih objekata za potrebe metro sistema grada; 380 miliona dinara za potrebe izgradnje kompleksa nove autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu, dodatnih 125 miliona dinara na već odvojenih 250 miliona za uređenje fasada u našem gradu, zatim skoro 672 miliona dinara za kupovinu građevinskog zemljišta za druge infrastrukturne projekte - poručio je zamenik gradonačelnika.

U programu komunalne delatnosti, kaže Vesić, od danas će biti izdvojena dodatna sredstva za održavanje čistoće na javnim površinama, za izgradnju regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac, i za zamenu svetiljki u prigradskim opštinama.

- U delu organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture izdvojeno je novih 3,84 milijardi dinara. Najviše sredstava, 2,7 milijardi dinara, izdvaja se za pribavljanje zemljišta, izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji saobraćajnica i komunalne infrastrukture neophodne za funkcionisanje fabrike vakcina u Zemunu. Za rekonstrukciju ulica izdvaja se dodatnih 200 miliona dinara, a za funkcionisanje javnog prevoza nova milijarda dinara - navodi Vesić.

novac, gafikon

Foto: Freeepik

Dodaje da je za nastavak izgradnje vrtića izdvojeno novih 243 miliona dinara, za subvencije roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće - izdvaja se dodatnih 754 miliona dinara, na opremanje novih i renoviranih objekata vrtića i škola dodatnih 211 miliona dinara, a za nabavku besplatnih tableta za 67 hiljada beogradskih đaka koji idu od 1. do 4. razreda i 6,5 hiljada laptopova za potrebe učitelja i nastavnika - izdvaja se 1,3 milijardi dinara.

Vesić je rekao da Beograd izdvaja za kulturu 5,7 milijardi dinara ili 4 odsto budžeta, što je veće izdvajanje nego u mnogim evropskim državama.

- U ovaj budžet ne računamo investicije u kulturi kao što su izgradnja Muzeja grada koja počinje na jesen, rekonstrukcija pozorišta Boško Buha, rekonstrukcija paviljona Cvijeta Zuzorić, rekonstrukcija pozorišta Dadov, izgradnja zadužbine Mome Kapora, izgradnja nove gradske galerije na Kosančićevom vencu kao i rekonstrukcija kapije Karla Šestog i Zindan kapije na Kalemegdanu - poručio je Vesić.

Od danas će sahranjivanje kućnih ljubimaca biti komunalna usluga, čime je stvorena pretpostavka da od septembra proradi groblje kućnih ljubimaca koje gradimo na Bežanijskoj kosi, a uvodimo i uslugu "smart siti", kao komunalnu uslugu, najavio je Vesić.

On je rekao da će danas odbornici Skupštine grada Beograda glasati za program subvencija od po pet hiljada dinara za dve hiljade naših ljudi koji budu kupovali bicikle domaće proizvodnje. Ovaj konkurs biće raspisan u julu.

Video: Ovako se u 2 klika prijavljuje za 3000 dinara od vakcine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vranjanac

  9. jun 2021 | 09:59

  Samo vi beogradjani krkajte...nek se samo zida,gradi i pravi kod vas a mi na jugu jos hodamo po kaldrmi!!!!

  4
  2

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>