• 0
 ≫ 

EK iznela plan budžeta za 2022. godinu: Koliko novca ide kandidatima?

 ≫ 

Kada su u pitanju sektorska izdvajanja, predviđeno je 118, 4 milijarde evra bespovratnih sredstava podršku ekonomiji, a ona dolaze direktno iz fonda za oporavak

  • 0
evropska unija

Foto: Freepik

Evropska komisija predložila je danas 167,8 milijardi evra za zajednički budžet EU za narednu godinu. Budžet će biti dopunjen sa oko 143,5 milijardi evra bespovratnih sredstava, u okviru fonda za opravak EU.

Sredstva predviđena za podršku zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, u 2022. godini iznosiće 1,9 milijardi evra, navodi se u predlogu Komisije. Kažu da će se sredstva iz budžeta usmeriti na jačanje ekonomskog oporavka EU i njenih partnera i zaštitu i otvaranje novih radnih mesta.

Takođe, prioritet će biti na zelenom i digitalnom razvoju.

- Danas predlažemo još neviđen nivo finansijske podrške kako bismo ojačali oporavak Evrope od zdravstvene i ekonomske krize. Pomoći ćemo ljudima, kompanijama i regionima koji su najviše pogođeni pandemijom. Ulagaćemo u otpornost Evrope i njenu modernizaciju putem zelene i digitalne tranzicije. Vratiti Evropu na pravi put, ubrzati njen oporavak i učiniti je sposobnom za budućnost naši su glavni prioriteti - poručio je komesar za budžet EU, Johanes Han.

Kada su u pitanju sektorska izdvajanja, predviđeno je 118, 4 milijarde evra bespovratnih sredstava podršku ekonomiji, a ona dolaze direktno iz fonda za oporavak: 53 milijarde za poljoprivredu, 36,5 milijardi za regionalni razvoj, 14,8 milijardi za podršku partnerima i interesima EU širom sveta, 13,1 milijarda za inovacije i istraživanja, 2,1 milijardu za evropski svemirski program, 1,9 milijardi za zaštitu klime, a isto toliko za zaštitu granica i IPA 3 fond za 2022. godinu.

Dodatna izdvajanja odnose se na upravljanje migracijama (1,3 miljarde evra), odbranu i bezbednost (1,2) i oko milijardu evra za zaštitu zadravlja i EU mehanizam civilne zaštite. EU budžet za 2022. deo je višegodišnjeg zajedničkog budžeta EU za period 2021- 2027, koji iznosi 1.074 miljarde evra, odnosno deo je ukupnog paketa za opravak od 1.824 milijarde evra.

Video: Koliko trenutno u Beogradu ima divljih objekata?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>