• 0

Problem "uskih grla" nastavlja da pogađa najveću evropsku ekonomiju

Ekonomista VP banke, Tomas Gicel, kaže da je "ovo do sada nezabeležena kombinacija - knjige narudžbina u industriji su prilično popunjene, a proizvodnja opada"

  • 0
građevina Foto: Pixabay

Nestašica poluprovodnika, drvne građe i dugih repromaterijala dovela je do neočekivanog pada nemačke industrijske proizvodnje u aprilu.

Rojters navodi da je to samo još jedan znak da problem "uskih grla" u snabdevanju definitivno koči oporavak najveće evropske ekonomije.

Savezni zavod za statistiku, Destatis, objavio je da je industrijska proizvodnja u Nemačkoj pala za 1,0 posto u aprilu u odnosu na mart, kada je, prema naviše revidiranom pokazatelju, ojačala za 2,2 procenta.

Na lošiji aprilski rezultat najviše je uticao pad proizvodnje robe za široku potrošnju od preko 3,0 posto, i građevinske aktivnosti za više od 4,0 procenta.

Slabiji industrijski podaci, od očekivanih, sugerišu da će nemačka ekonomija morati jače da se osloni na potrošnju domaćinstava kako bi podržala još uvek krhki oporavak od krize.

Ekonomista VP banke, Tomas Gicel, kaže da je "ovo do sada nezabeležena kombinacija - knjige narudžbina u industriji su prilično popunjene, a proizvodnja opada".

Dodaje da su problemi u snabdevanju poluprovodnicima pogurali pad u automobilskoj industriji. I to nije slučaj samo u Nemačkoj, već širom sveta nestašica čipova pogađa auto-kompanije, otkako je porasla potražnja u oblasti proizvodnje televizora i gejminga.

U prvom kvartalu 2021, nemački BDP je pao 1,8 posto u odnosu na prethodno tromesečje, i za 3,1 procenat na godišnjem nivou. Kancelarka Angela Merkel je, prilikom virtuelnog otvaranja Bošove fabrike poluprovodnika u Drezdenu, rekla da nestašica čipova komplikuje nemački ekonomski oporavak od korona krize.

Video: Vučić se sastao sa regionalnom direktorkom Svetske banke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>