• 1
 ≫ 

Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda: Ukupna suma veća od 143 milijarde dinara

 ≫ 

Budžet Grada iznosi oko 129 milijardi, a ostala sredstva su namenjena gradskim opštinama

  • 1
Saobraćaj Beograd, ulica, autoput,  pešački prelaz

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Skupština Grada Beograda usvojila je danas rebalans budžeta, prema kojem ukupan budžet iznosi više od 143 milijarde dinara, od čega je budžet Grada oko 129 milijardi, dok su ostala sredstva namenjena gradskim opštinama.

Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, rekao je da je to najveći budžet u novijoj istoriji Beograda koji, kako je precizirao, iznosi 1.219.311.869 evra, odnosno 143.355.471.970 dinara.

Naveo je i da ovaj budžet predviđa 8,1 milijardu dinara veće rashode kada je u pitanju budžet za urbanizam i prostorno planiranje.

- Od tog iznosa, 2,1 milijarda dinara namenjena je za Makiško polje. Tu ubrzano radimo eksproprijaciju zemljišta, pripremamo pristupne saobraćajnice, a sve u cilju da početkom novembra započnemo izgradnju Beogradskog metroa - rekao je Vesić i dodao da će prva linija metroa biti završena 2028. godine, a druga 2030.

Rebalansom budžeta, naglasio je zamenik gradonačelnika, planirano je 380 miliona dinara za izgradnju pristupnih saobraćajnica za novu autobusku i železničku stanicu na Novom Beogradu.

- Obezbeđeno je dodatnih 125 miliona za uređenje fasada, kao dodatak na 250 miliona dinara koji su ranije obezbeđeni za tu namenu. Biće rekonstruisano između 140 i 150 fasada u prestonici. Podsećam da je od 2013. godine u gradu rekonstruisano 500 fasada i već sada je jasno da su određeni delovi grada zasijali. Ipak, ima još dosta fasada koje treba srediti i u narednom periodu nas čeka veliki posao - rekao je Vesić.

Dodao je da je obezbeđen novac za zamenu svetiljki u prigradskim opštinama i nastavak radova na regionalnom vodovodu Makiš-Mladenovac. Naglasio je i da je rebalansom obezbeđeno 2,7 milijardi dinara za eksproprijaciju zemljišta i izgradnju pristupnih saobraćajnica za fabriku vakcina u Zemunu.

Računajući 2020. i 2021, u ovom trenutku u Beogradu se gradi ili je već izgrađeno 15 vrtića, rekao je Vesić. Rebalansom je, kako je naglasio, predviđena i nabavka 67.500 tableta za učenike od prvog do četvrtog razreda. "Tablete će zadužiti roditelji preko škola i opština. U svakom tabletu će se nalaziti kartica sa besplatnim internetom, a raspisujemo konkurs i za nabavku digitalnih udžbenika", najavio je zamenik gradonačelnika.

Video: Od ponoći počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>