• 0

Čaše, arome, sirupi za kafu: Šta sve fali kafićima i kako se bore s manjkom robe? Kupci negoduju

Portparolka Starbaksa rekla je da je "nestašica nekih predmeta privremena i da se razlikuje u zavisnosti od prodavnice i tržišta"

  • 0
Starbaks čaša Foto: Shutterstock

Otkako je nastupila pandemija kovid-19, svet se suočio sa brojnim promenama, kako s društevnog i zdravstvenog, tako i sa ekonomskog aspekta.

U pogledu finansija i onoga što zanima prosečnog potrošača, situaciju je pogoršala šestodnevna blokada kontejnerskog broda u Sucekom kanalu, a nastavlja se i višemesečni rast cena. Tu je i nestašica raznih predmeta: od hrane, pa do nameštaja, igračaka, i metala.

Čak i najveće kompanije imaju problem s manjkom nekih sirovina, dok se tržište oporavlja i potražnja jača. Među njima je i Starbaks, američki lanac kafeterija, zastupljen širom sveta.

U nekim njihovim prodavnicama nedostaje osnovnih stvari, uključujući čaše i sirupe za kafu, rekli su baristi, dok se lanac vraća u puni režim rada nakon pandemije. Fale im poslastice kao što su kejk popsi, ali i plastični štapići kojima se zatvara otvor na čaši (eng. cup stopper) - kada uzimate kafu za poneti.

Arome moke su isto tako među artiklima kojih je ponekad ponestajalo, rekli su neki baristi iz Starbaksa. Kompanija zaustavlja proizvodnju nekoliko proizvoda koji se slabije prodaju, kako bi se usredsredila na one koji se prodaju najviše, piše WSJ.

Portparolka Starbaksa rekla je da je "nestašica nekih predmeta privremena i da se razlikuje u zavisnosti od prodavnice i tržišta". Kompanija je iz svoje aplikacije privremeno uklonila ovseno mleko i napitke na bazi zamena za mleko, dok ne obnovi zalihe.

Podsećamo, taj problem traje već neko vreme. Naime, početkom aprila smo pisali o tome kolika pomama vlada za relativno novim Starbaksovim proizvodom, a to je latte od ovsenog mleka.

 

Kako se ekonomija vraća u život, mnogim preduzećima u SAD nedostaje radne snage i robe koja im je potrebna da bi opslužili kupce željne povratka u restorane i koncertne sale. Problemi u lancu snabdevanja doprineli su nestašici raznih proizvoda: od drvne celuloze do paleta.

Rezultat toga? Rastu troškovi.

WSJ dalje navodi da je u Americi, u poslednje vreme, došlo do manjka kečapa, ali i ulja. Zaposleni u Starbaksu rekli su da pića poslužuju u različitim veličinama čaša, kada odgovarajuće nisu dostupne. Neki kupci su gunđali, kažu radnici, ako njihovih omiljenih napitaka ne bi bilo u ponudi.

Angažovanje dovoljnog broja radnika za kafiće predstavlja problem u nekim delovima zemlje, rekli su baristi iz Starbaksa. Jedna prodavnica u Viskonsinu nedavno je objavila obaveštenje da nudi baristima 200 dolara, ako ih upute na ljude koji će biti radno angažovani od juna do kraja avgusta.

Video: Evo kako izgledaju kafe od 400 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>