• 0

Kažu da ovo više nije zemlja koja proizvodi naftu: Arapi neće da zavise od crnog zlata

A zelenu energiju finansiraju od nafte

  • 0
nafta, pustinja

Foto: Unsplash

Kada je ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman objavio da Saudijska Arabija više nije zemlja koja proizvodi naftu, verovatno nije mislio doslovno.

- Saudijska Arabija više nije naftna zemlja, već je zemlja koja proizvodi energiju - rekao je ove nedelje ministar energetike. Saudijska Arabija ima velike zelene ambicije koje uključuju proizvodnju gasa i obnovljive izvore energije.

- Pozivam svet da ovo prihvati kao stvarnost. Bićemo pobednici u svim ovim aktivnostima - naveo je on.

Saudijska Arabija će sigurno imati koristi od zelene tranzicije. Dok su Ekson, Ševron i Šel širom sveta zauzeti tužbama aktivista za klimu u sudnici, posebno u  zemljama OPEC-a - previše žele iskoristiti ono što će sigurno biti a to je uvećana nafta cene.

Već je Saudijska Arabija podigla svoju zvaničnu prodajnu cenu za mesec jul. Ali to ne sprečava Saudijsku Arabiju da sledi svoje zelene ambicije - Saudijsku zelenu inicijativu - dok te zelene ambicije finansira prodajom nafte. Saudijska Arabija planira da do 2030. godine generiše 50% svoje energije iz obnovljivih izvora, delom da bi smanjila svoju zavisnost od nafte. U 2017. godini obnovljivi izvori činili su samo 0,02% ukupnog energetskog udela u Saudijskoj Arabiji.

Ali to ne znači da Saudijska Arabija planira da proizvede manje barela nafte. I to ne znači da planira da zaustavi finansiranje svih novih naftnih i gasnih projekata, kao što je nedavni izveštaj bombardovanja IEA sugerisao da svet mora da postigne nulu do 2050. Saudijska Arabija već dugo tvrdi da će nafta ostaju dominantan izvor energije decenijama..

Ministar energetike Saudijske Arabije rekao je da je put neto-nule IEA, naveden u najnovijem izveštaju, poput nastavka La La Landa. U stvari, nekoliko država proizvođača i potrošača nafte odbacilo je izveštaj.

Prihodi Saudijske Arabije od nafte - koji će finansirati sve zelene težnje koje zemlja može da preduzme - smanjeni su tokom poslednjih godinu i po dana, a državni naftni gigant Aramko morao je da održi prodaju obveznica samo da bi državi isplatio svoju pozamašnu dividendu.

Ipak, vredan pažnje je najveći svetski izvoznik sirove nafte koji tvrdi da više nije zemlja koja proizvodi naftu.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>