• 0

Otkrivamo: 14 projekata u Srbiji koji će dovesti nove poslove. Od Hisara do Ravnog Gaja gotove pare

Proveravali smo šta tačno projekti podrazumevaju, gde će šta da se gradi i koliko je za to odvojeno novca

  • 0
Poslovna, industrijska zona u Srbiji, logisticki centar, Biznis

Ilustracija: Nikola Jovanović

Na samom početku ove godine potpisano je 17 ugovora za direktne investicije, čija je ukupna vrednost 243 miliona evra, a ukupno odobreni državni podsticaji za njih su 42 miliona evra, što će omogući najmanje 3.000 novih radnih mesta. 

To su potvrdili za Telegraf Biznis u Ministarstvu privrede, ističući da je na osnovu podnetih zahteva za ovakve projekte, isplaćeno 253,6 miliona dinara.

Tako, lokalci će moći da konkurišu i za dodatne mere podrške. Resorno ministarstvo ima "Program podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2021. godinu". Proveravali smo šta tačno on podrazumeva, gde će šta da se gradi i koliko je za to odvojeno novca. 

- U cilju stvaranja povoljnih uslova za privlačenje investicija i otvaranja novih radnih mesta u lokalnim samoupravama unapređenja privrednog ambijenta i otvaranja novih radnih mesta, Ministarstvo privrede u 2021. godini realizuje Program podrške. U okviru njega, ministarstvo sa 1.048.070.000,00 dinara sufinansira izvođenje radova za opremanje zona i njihovo povezivanje sa okruženjem, kao i za unapređenje infrastrukturnih kapaciteta u cilju razvoja turizma i drugih delatnosti - rekli su naši sagovornici iz Ministarstva privrede. 

Кoristi od ulaganja u izgradnju i opremanje poslovnih zona su višestruke i predstavljaju direktan uticaj na celokupni ekonomski razvoj kroz podsticanje razvoja privrednih aktivnosti, kao i povećanje konkurentnosti ukupne privrede kao pokretačke snage lokalnog i regionalnog privrednog razvoja, a sve u cilju podizanja životnog standarda stanovništva, ističu nam oni.

Velike indirektne koristi od ulaganja u poslovnu infrastrukturu su razvoj pratećih delatnosti privrede, bolji položaj postojećih subjekata na tržištu, stvaranje novih proizvodnih i uslužnih organizacija.

14 projekata za unapređenje poslovnih lokacija 

 

Alternativne investicije bitnis

Foto: Shutterstock

U Ministarstvu nam preciziraju da je u ovoj godini planirano da se kroz realizaciju 14 projekata značajno poboljša infrastrukturna opremljenost industrijskih i poslovnih lokacija.

· U okviru industrijske zone Stari aerodrom u gradu Кruševcu planirana je izgradnja saobraćajnica sa obostranim trotoarom, kao i izgradnja kompletne hidrotehničke instalacije. U prethodnom periodu izvršeno je opremanje znatnog dela zone i stvoreni uslovi za rad privrednih subjekata. Realizacijom ovog projekta nastavlja se infrastrukturno opremanje zone sa namerom da se u narednim godinama završi kompletna izgradnja zone.

· U okviru privredne zone Hisar u Prokuplju predviđena je druga faza infrastrukturnog opremanja lokacije i to izgradnjom saobraćajnice sa obostranim trotoarom, hidrotehničkih instalacija u, energetskog voda, trafoa, postavljanje stubova javne rasvete, kao i polaganje optičkog kabla. Budući da je u prvoj fazi predmetna lokacija infrastrukturno opremljena, realizacijim ovog projekta privredna zona Hisar u Prokuplju biće kompletno opremljena i spremna da primi nove investitore.

· U okviru radne zone Varvarin Selo u opštini Varvarin predviđena je izgradnja mreže fekalne kanalizacije kao i rekonstrukcija saobraćajnice. Na taj način se komunalno oprema lokacija od 1,6 ha za mala i srednja preduzeća iz domena proizvodnje i zanatstva.

· U okviru radne zone "Ravni Gaj"u opštini Кnić planirana je izgradnja manipulativne saobraćajnice sa hitrotehničkim instalacijama koja će omogućiti dolazak investitora koji posluju kao koperanti automobilske fabrike Fiat u Кragujevcu.

· U okviru zone Stara Ljubovija u optini Ljubovija predviđeno je poboljšanje putne komunikacije proširivanjem vitalne saobraćajnice izgradnjom trotoara i postavljanjem stubova za uličnu rasvetu, a u cilju omogućavanja dvosmernog saobraćaja i uspostavljanje bolje komunikacije u samoj zoni.

· U opštini Aleksandrovac predviđena je izgradnja vodovodne mreže u dužini od 13.1 km u okolnim naseljima u cilju stvaranja uslova za poslovanje privrednih subjekata koji se pretežno bave voćarstvom i proizvodnjom vina. Na taj način se obezbeđuje neophodan kapacitet i zadovođavajući kvalitet vode u procesu proizvodnje.

· U opštini Brus predviđena je rekonstrukcija putnog pravca Graševci – Кočine u dužini od 2km u cilju stvaranja boljih uslova za poslovanje privrednih subjekata i lokalnog stanovništva koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

· U Trgovištu u okviru industrijske zone Donja Trnica gradiće se vodovodna mreža u dužini od oko 2 km kao i crpna stanica i rezervoar koja će omogućiti snabdevanje vodom cele zone.

· U Užicu nastavljaju se radovi koji se odnose na zonu Кrčagovo i to rekonstrukcija ulice sa trotoarima i atmosferskom kanalizacijom.

· U Industrijskoj zoni u Pukovcu - opština Doljevac planirana je rekonstrukcija saobraćajnice sa izgradnjom trotoara u cilju povezivanja privrednih subjekata na Кoridor 10.

· U Srbobranu u industrijskoj zoni C predviđena je izgradnja saobraćajnice sa obostranim trotoarom i atmosferskom kanalizacijom u cilju boljeg povezivanja lokacija za poslovanje u okviru industrijske zone.

Ulaganje, investicije, biznis, berza

Foto: Shutterstock

· U okviru radne zone Niteks u Blacu planira se rekonstrukcija ulice sa izgradnjom parking mesta i trotoara u cilju poboljšanja putne infrastrukture u okviru same zone odnosno boljem pristupu lokacijama privrednih subjekata.

· U okviru Severozapadne radne zone u Šapcu predviđena je izgradnja saobraćajnice koja će obezbediti rasterećenje i prohodnost saobraćaja u okviru zone koji zbog velikog broja kamiona i šlepera trenutno funkcioniše otežano.

· U industrijskoj zoni Jug u Senti predviđena je izgradnja atmosferske kanalizacione mreže na koju će se priključiti postojeći privredni subjekti, kao i priključenja novih 6 parcela koje su spremne za nove investitore.

Još 77 preduzeća u postupku privatizacije

 

Sve više je interesovanja i za pojedine naše fabrike kroz partnerstva. Primera radi, na kraju marta u portfelju Ministarstva bilo je 77 privrednih subjekta u postupku privatizacije.

Za prva tri meseca bila su dva neuspešna javna poziva za prodaju kapitala odnosno strateško partnerstvo i jedna uspešna prodaja vodoprivrednog preduzeća Smederevo.

Od prodaje državnih akcija šest preduzeća, prihodovano je nešto više od 20 miliona dinara.

Video: Šuma svetska, a naša raste na padinama Ovčara kod Čačka: Stefan je napravio svoju fabriku kiseonika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>