• 0

G7 danas na stolu imaju važan zadatak: Kako uzeti od MMF-a i dati najugroženijim zemljama

Kako da se podrži svetski oporavak od pandemije korona virusa

  • 0
Policija u Britaniji

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Države i partneri u Grupi sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) razmatraće mogućnost preraspodele 100 milijardi dolara iz rezervi Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se pomoglo zemljama koje su najviše pogođene krizom kovid-19, saopšteno je iz Bele kuće.

To pitanje naći će se na stolu kada lideri G7 na trodnevnom samitu u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, koji počinje danas, budu razgovarali o tome kako da se podrži svetski oporavak od pandemije korona virusa, izveštava Rojters.

"Sjedinjene Države i naši partneri iz G7 aktivno razmatraju globalna nastojanja da se umnože efekti predložene alokacije specijalnih prava povlačenja (SDR) zemljama koje imaju najveće potrebe", saopštila je kancelarija američkog predsednika. S potencijalno velikim obimom do 100 milijardi dolara, dodaje se, ovaj predlog bi dodatno podržao zdravstvene potrebe, uključujući vakcinaciju, i pomogao da se omogući zeleniji, snažniji ekonomski oporavak ranjivih zemalja i generiše ravnomerniji, održiviji i inkluzivniji globalni oporavak.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u četvrtak druge zemlje G7 da dođu do sporazuma o preraspodeli 100 milijardi dolara SDR-a afričkim državama.

Svetski finansijski lideri dogovorili su se u aprilu da povećaju iznos SDR za 650 milijardi dolara i da produže moratorijum na otplatu dugova kako bi pomogli zemljama u razvoju da se izbore sa pandemijom, mada će Africi biti dodeljeno samo 34 milijarde dolara od ukupne sume, navodi Rojters.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>