• 34

Da li bi Srbi prihvatili da rade kao što će morati Grci? 10 sati dnevno, 4 radna dana

Vlada tvrdi da će radnici imati iše radnih sati tokom dela godine, ali i više dana odmora. Sindikati kažu da će to potkopati ​​prava radnika

  • 34
Tastatura, mermerni stub grčki Foto: Shutterstock

Radnici u Grčkoj štrajkovali su povodom Vladinog plana o reformi zakona o radu, za koju sindikati strahuju da će umanjiti prava zaposlenih i omogućiti kompanijama da zaobilaznim putem uvode duže radno vreme.

U štrajku su učestvovali najveći sindikati javnog i privatnog sektora. Javni prevoz bio je obustavljen, a trajekti su ostali u lukama. Hiljade Grka tako je izrazilo da je protiv vladinih planova za reviziju zakona o radu. 

Premijer Kirjakos Micotakis objavio je predlog zakona prošlog meseca i rekao da će ove mere modernizovati zastarele zakone usvojene pre više decenija i u vremenu pre interneta, kada je većina radnika dolazila u kancelarije i fabrike u istom radnom vremenu.

On je rekao da će promene omogućiti da radnici imaju veću fleksibilnost pri odlučivanju o svom rasporedu i da će pomoći u borbi protiv eksploatacije, neplaćanja prekovremenog rada i neprijavljenog rada, zbog čega je nastalo široko polje sive ekonomije.

Šta piše u novom zakonu?

Ministar rada Kostis Hacidakis je istakao da će nova pravila omogućiti zaposlenima da pregovaraju sa upravom o mogućnosti rada više sati tokom jednog dela godine, a potom uzimanje i više dana odmora.

Kritičari kažu da Vlada pokušava da produži radno vreme sa osam na deset časova dnevno i da ukine petodnevnu radnu sedmicu, kao i kolektivne ugovore o radu, uz otežavanje uslova za stupanje u štrajk.

Levičarska stranka Siriza saopštila je da je predlog zakona "monstruozan" i pozvala Vladu da ga povuče.

Šta vi mislite? Da li biste pristali da radite kao Grci? Odgovorite nam u našoj anketi:

Višestruke studije podržavaju stav da bi kraća radna nedelja učinila ljude srećnijim i produktivnijim, dok podaci OECD-a pokazuju da zemlje s kulturnom dugog radnog vremana često imaju loš rezultat za produktivnost i BDP po satu rada.

U Srbiji se takođe priča o mogućnosti uvođenja četvorodnevne radne nedelje, ali i o skraćenju radnog vremena. Sindikati pozdravljaju takve najave, uz ocenu da je takva mogućnost ipak u Srbiji samo pusti san, dok poslodavci ne spore da se može raditi kraće, ali upozoravaju na to da onda i plata mora biti manja. Naime, poslodavci podsećaju na to da se u Srbiji radnici plaćaju po radnom satu pa, shodno tome, ukoliko imaju manje radnih sati, sleduje im i manja plata.

Naravno, pojedine kompanije su već u Beogradu uvele to kao praksu, da se radi 4 dana umesto 5, a da plata ostaje ista, vodeći se pre svega definicijom efektivnog radnog sata. 

Ono što se pominje i kao ideja, jeste neradna nedelja, ali je Srbija jasno istakla da je neće skoro uvoditi. 

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj 16,3 odsto

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj blago se smanjila na 16,3 odsto u martu sa 16,6 procenata u februaru ove godine, ali je i dalje viša od stope zabeležene u martu prošle godine od 16,1 posto, pokazuju podaci zavoda za statistiku.

Nadležni u službi za statistiku ističu da su na grčko tržište rada uticali primena posebnih propisa o poslovanju preduzeća tokom korone i primena restriktivnih mera za zaštitu javnog zdravlja i suzbijanje pandemije širom zemlje.

Broj zaposlenih je u martu iznosio 3,67 miliona ljudi, što je 2,5 posto manje nego u februaru i za 5,6 procenata manje nego u istom mesecu 2020.

Broj nezaposlenih je smanjen u martu za 2,5 posto u odnosu na februar, na 714.779 osoba, dok je u poređenju sa martom prošle godine opao za 4,3 odsto

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoka iz NY

    11. jun 2021 | 17:37

    Ja vam garantujem da im u ovim Jurama, Ling Longovima i ostalim kažu da im je od sutra radno vreme 12 sati bez povećanja plate niko ne bi ni pisnuo. Samo bi pognuli glave i nastavili da rade.

  • Kobe

    11. jun 2021 | 16:40

    Odradis za jedan dan 40 sati i bas te briga,sest dana slobodan.

  • Egipat

    11. jun 2021 | 16:53

    Srbi rade 10 sati 7 dana u nedelji za 300 evra , nista im nije tesko.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>