• 5

Prodaju kuće za 13 centi da bi privukli stanovnike: Nalaze se u komšiluku, a ovako izgledaju

Među ponuđenim kućama neke su polu-srušene, nemaju prozore i vrata

  • 5
Kuca Legrad

Printskrin: Google Maps, Pixabay

Legrad, mesto na severu Hrvatske, teško pogoden depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuće nove stanovnike, ali postavlja i određene uslove.

Legrad, nekada drugo najgušće naseljeno populacijsko središte na teritoriji Hrvatske, kontinuirano gubi stanovništvo ceo vek, još od raspada Austro-Ugarske, prenosi Rojters.

"Pretvorili smo se u pogranično mesto sa malo saobraćaja prema drugim mestima. Broj stanovnika postepeno opada", rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja pre 70 godina.

U prvom pokušaju naseljavanja grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilšta po ceni od jedne kune (0,13 evra) i do sada je prodato 17 nekretnina.

Među ponuđenim kućama neke su polu-srušene, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plesan.

Opština najavljuje da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće, grad će pomoći sa 20 odsto kupoprodajne cene, ili do 35.000 kuna.

Podsetimo, mediji su više puta pisali o novoj strategiji Hrvatske, a do sada su zainteresovani bili i Rusi, kada je reč o kupovini tamošnjih kuća. 

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivko

    Hehe ti koji dođu neće biti hrvsti neko neki drugi tipa Iranci nikad neće biti hrvsti .

  • Srkimaja

    Proterali 500 000 Srba a sad placaju duplo da im Srbi dodju i odrade sezonu da ne bi propala ,Hrvatske patriote.....

  • da da da

    daleko im lepa kuca

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke