• 4

"Izgradimo bolji svet": G7 usvojila novi globalni infrastrukturni plan za siromašne

G7 i ostali partneri sa sličnim stavovima koordiniraće prikupljanje kapitala privatnog sektora

  • 4
Lideri G7

Foto: Tanjug/AP

Lideri grupe G7 danas su podržali novi globalni plan pomoći siromašnim zemljama kako bi izgradile infrastrukturu u nastojanju da odgovore na kinesku inicijativu "Pojas i put", saopštila je Bela kuća.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je da su lideri grupe G7 koji su se sastali u Kornvolu odobrili pokretanje plana "Izgradimo bolji svet" (B3W) koji će pomoći da se smanji manjak infrastrukture u zemljama u razvoju od 40.000 milijardi dolara, preneo je Rojters.

"Danas se predsednik Bajden sastao sa liderima G7 da bi razgovarali o strateškom takmičenju sa Kinom i posvetili se konkretnim akcijama kako bi se zadovoljile ogromne potrebe za infrastrukturom u zemljama sa srednjim i niskim prihodima", navela je Bela kuća.

G7 i ostali partneri sa sličnim stavovima koordiniraće prikupljanje kapitala privatnog sektora kako bi se investiralo u borbu protiv klimatskih promena, zdravstvo, digitalnu tehnologiju i rodnu ravnopravnost, što će podržati i finansijske institucije.

"Plan B3W imaće globalni domet, od Latinske Amerike i Kariba do Afrike i Indo-Pacifika", navela je Bela kuća.

Uoči usvajanja plana, neimenovani zvaničnik rekao je Rojtersu da će SAD danas, drugog dana samita u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, pogurati ostale lidere G7 na konkretnu akciju pritiska na Kinu i da u svoje završno saopštenje uključe i kritike na račun Pekinga.

U vezi s novim globalnim infrastukturnim programom, zvaničnik je naglasio da se tu ne radi samo o suprotstavljanju Kini, već da je potrebna pozitivna alternativa koja do sada nije ponuđena, a koja odražava zapadne vrednosti, standarde i način poslovanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sun

    12. jun 2021 | 20:26

    Vi i kontrolisete ceo svet i uništavate ga!! Glup je samo narod što vas trpi i cuti...

  • Праведник

    13. jun 2021 | 08:00

    Коме су ови помагали брзо је цркао. Не умро, већ цркао...

  • Слобо

    13. jun 2021 | 01:37

    Хвала али немојте више да нам помажете!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>