• 3

Vlada Crne Gore: "Ne rasprodajemo imovinu zbog kineskog kredita, imamo stabilne finansije"

Varhelji je kazao da nije na EU da plaća umesto drugih zajmove, ali i da to nije ono što Vlada CG traži od Unije

  • 3
Crna GORA BUDVA TURISTI, turizam, panorama grada, more, letovanje plaža odmor

Foto: Tanjug/Newmediateam

Iz Vlade i Ministarstva finansija Crne Gore negirali su da postoji plan rasprodaje državne imovine, kako bi bio vraćen dug kineskoj banci, odobren radi finansiranja izgradnje prioritetne deonice auto-puta.

Iz Vlade su to kazali za list Dan, nakon što je agencija Rojters prenela da Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o korišćenju stotina miliona evra jeftinog kredita Evropske unije, i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi ublažila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga.

Iz Vlade su, prenosi RTCG, pojasnili da su više puta isticali kako Crna Gora ima stabilne javne finansije. "Nije tačno da se priprema bilo kakva rasprodaja državne imovine, niti za tim ima potrebe. Ova Vlada je obezbedila da Crna Gora ima novca za finansiranje svih obaveza, što uključuje i one prema kineskim poveriocima", rekli su iz Vlade i Ministarstva finansija i dodali:

"Jasno smo više puta saopštili da od Evropske unije nismo tražili da preuzme ili otplati dugovanja koja imamo za nezavršeni auto-put, koji je ugovarala bivša vlast. Otvoreni smo za saradnju sa našim evropskim partnerima, da bismo došli do najpovoljnijih mogućih uslova kada je reč o finansiranju strateških projekata u Crnoj Gori, kakav je i auto-put".

Ističu da su predvideli servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini. "Predlogom budžeta za 2021, čije se usvajanje ovih dana očekuje od Skupštine Crne Gore, predvideli smo sredstva za otplatu i servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini. Crna Gora ima stabilne i održive javne finansije", rečeno je iz Vlade.

Pitanje duga prema kineskoj banci, kako se podseća, bilo je jedna od tema razgovora crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića i evropskog komesara za pregovore o pridruživanju, Olivera Varheljija, u martu u Podgorici.

Varhelji je u aprilu rekao da razmatraju kako da pomognu Crnoj Gori da se suoči sa teškoćama koje su nastale usled kreditnog aranžmana sa kineskom bankom za auto-put, i koji je velika finansijska prepreka za Crnu Goru. Tada je kazao i da nije na EU da plaća umesto drugih zajmove, ali i da to nije ono što Vlada traži od EU.

Agencija Rojters objavila je u petak, pozivajući se na zvaničnike EU koji su tražili da ostanu anonomni, da je crnogorski dug prema Kini u fokusu rasprave o kineskom uticaju u Evropi i "mogao bi zakomplikovati proširenje EU na Balkan".

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    13. jun 2021 | 10:25

    Ma kako da nemate stabilne finansije.

  • Nikola

    13. jun 2021 | 11:39

    Kod ovih milogoraca je izgleda svaki dan prvi april. Imaju ljudi stabilne finansije?! Odakle? Posao sa krijumčarenjem im je uzdrman, sada neka propadne i ova turistička sezona, a sva je prilika da hoće, bankrot im je izvestan. Ne živi se od qrčenja.

  • Vuk

    13. jun 2021 | 12:06

    Hahaha, SCI FI!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>