• 5

Kina oštro liderima Grupe 7: Prošlo je vreme kada su male grupe donosile globalne odluke

Stav Kine je da su sve države jednake

  • 5
Policija u Britaniji

Foto: Tanjug/AP

Kina je danas upozorila lidere G7, okupljene na samitu u Kornvolu, da su "odavno prošli dani kada su globalne odluke donosile male grupe zemalja".

Na taj način Peking je odgovorio najbogatijim zemljama sveta koje su tražile jedinstven stav u vezi sa Kinom. "Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja", rekao je portparol kineske ambasade u Londonu, a preneo je Rojters.

Stav Kine je da su sve države jednake, bez obzira da li su velike ili male, siromašne ili bogate, i da svetska pitanja treba rešavati u konsultaciji sa svim zemljama, dodao je on.

Lideri Grupe 7, koju čine SAD, Kanada, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Francuska i Japan, žele da iskoriste samit u odmaralištu Karbis Bej u Kornvolu kako bi svetu pokazali da mogu ponuditi alternativu rastućem uticaju Kine.

Oni su u subotu podržali novi globalni plan pomoći siromašnim zemljama za izgradnju infrastrukture, u nastojanju da odgovore na kinesku inicijativu "Pojas i put".

Kako je saopštila administracija predsednika SAD, Džozefa Bajdena, lideri grupe G7 odobrili su pokretanje plana "Izgradimo bolji svet" (B3W), vredan 40.000 milijardi dolara, kojim bi se pomoglo smanjenje nedostatka infrastrukture u zemljama u razvoju.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    13. jun 2021 | 10:58

    NEMOGU ONI ZAUSTAVITI PRIVREDNI RAST KINE UCENAMA JER KINA JE EKONOMSKI I VOJNI DZIN !!!! ZAPAD CE ZA KOJU GODINU IMATI PROBLEMA I SA MNOGOLJUDNOM INDIJOM KOJA NAPREDUJE U SVEMU I PORED KASTI !!!

  • FANTOM

    13. jun 2021 | 11:31

    To nisu najbogatije već NAJBAHATIJE zemlje, i treba ih po nosu stuknuti kao kad kočijaš bičem obuzdava kanje kad povilene.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>