• 1

Legalan protok radnika u mini Šengenu do kraja godine: Ove 3 grane "vape" za radnom snagom

Komora nema precizne podatake o tome koliko radne snage nedostaje

  • 1
radnik, magacin

Foto: Freepik

Sporazum između državnih organa Srbije, Severne Makedonije i Albanije, na osnovu koga će biti moguć nesmetan legalan protok radne snage u ove tri države, prema saznanjima Privredne komore Srbije, trebalo bi da bude usaglašen do kraja godine, kaže savetnik predsednika PKS, Nenad Ðurđević.

On je, govoreći o realizaciji dela sporazuma između lidera tri zemlje Balkana, tzv. mini Šengena koji se odnosi na slobodan protok radne snage, rekao da je do sada realizovana mogućnost da građani tri zemlje putuju preko granica samo s ličnom kartom.

- PKS pozdravlja ovaj sporazum kao važan podsticaj za privrednike koji rade u ovim državama. Što se tiče sporazuma o slobodnom protoku radne snage, po našim informacijama u toku je usaglašavanje između ministarstava unutrašnjih poslova i drugih nadležnih organa, i odluka o tome bi trebalo da bude doneta u drugoj polovini ove godine, a najkasnije do kraja godine - rekao je Ðurđević.

Naglasio je da će to biti prekretnica za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.

- Nadam se da će se priključiti i ostali susedi, jer se oseća nedostatak radne snage u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i tekstilne industrije. Obraćale su nam se neke italijanske kompanije koje imaju dosta problema sa nalaženjem kvalitetne radne snage - rekao je Ðurđević.

Dodao je kako posle pandemije mnoge međunarodne kompanije, koje imaju svoje lance na Dalekom istoku, razmatraju mogućnost da tu svoju proizvodnju približe matičnim kompanijama u zapadnoj Evropi.

Građevinac, merdevine, gradnja, radnik na građevini

Foto: Shutterstock

- Mi kao Zapadni Balkan možemo da budemo zanimljiva destinacija za takvu vrstu posla. Međutim, neka studija koju smo radili sa Nemačkom privrednom komorom je pokazala da je veoma važan preduslov da bi kompanije došle da rade ovde - kvalifikovana radna snaga. Više nego cena rada i poreska politika - izneo je Ðurđević i podsetio da je PKS to shvatila i kroz organizovanje dualnog obrazovanja, povezivanje privrede sa fakultetima i školama pokušava da taj problem reši.

Savetnik predsednika PKS je naglasio da Komora nema precizne podatake o tome koliko radne snage nedostaje, ali je naveo da se oseća potreba za radnicima u sezonskim poslovima, ali i kod međunarodnih kompanija koje ovde posluju. "Zna se da ti radnici dolaze iz susednih zemalja, pa i iz pojedinih zemalja EU, pa se taj nedostatak nekako kompenzuje, ali postoji potreba da se to reguliše, da ljudi imaju zdravstveno, da im ide staž".

Video: Njemu su lopovi obrali tonu trešanja: Marko razočaran hoće sve da počupa

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    13. jun 2021 | 13:45

    Bošnjaci i neki Crnogorci neće da uđu u tu saradnju jer misle da Srbija ima od toga najviše koristi...neće da njihovim građanima bude bolje, samo da građanima Srbije nebi bilo bolje,to je njihovo zaostalo razmišljanje šta su više puta i rekli...a o Albancima sa Kosova ne treba trošiti reči, oni na sve udaraju kontru misleći da tako stignu do priznanja nezavisnosti...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>