• 0

Privatizacija nije magična reč: Italijansko preduzeće ponovo postaje državno, posle 22 godine

Nakon rušenja mosta "Morandi" u Ðenovi, 14. avgusta 2018. godine, kada su poginule 43 osobe, inspekcija je utvrdila da je do rušenja došlo zbog neadekvatnog i neredovnog održavanja mosta

  • 0
Autoput, auto-pu Italija, Autostrade per l'Italia

Foto: Shutterstock

Nakon 22 godine u privatnom vlasništvu, kompanija "Autostrade Italija" (Autostrade per l'Italia) ponovo postaje državno preduzeće.

Reč je o italijanskom akcionarskom društvu, koje kao svoju delatnost ima upravljanje auto-putem deonice pod koncesijom. Matična organizacija je "Atlantia", a tokom proteklih decenija u vlasništvu privatnika, među većinskim vlasnicima bila je porodica Beneton.

Nakon rušenja mosta "Morandi" u Ðenovi, 14. avgusta 2018. godine, kada su poginule 43 osobe, inspekcija je utvrdila da je do rušenja došlo zbog neadekvatnog i neredovnog održavanja mosta.

Tragedija je podstakla plan da se detaljno ispita rad privatne kompanije koja je bila zadužena za održavanje, ali i ubiranje prihoda na svim auto-putevima u Italiji. Tom prilikom su utvrđeni brojni nedostaci, a pre svega nedovoljno ulaganje u bezbednost i modernizaciju.

Tako se još u vreme prethodne vlade premijera Ðuzepea Kontea počelo sa pregovorima o preuzimanju kompanije.

List Stampa piše da je dogovor na osnovu kojeg će 88 odsto akcija kompanije preći u javno vlasništvo potvrda da "privatizacija nije magična reč", niti garancija za dobro poslovanje.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke