• 0

Privatizacija nije magična reč: Italijansko preduzeće ponovo postaje državno, posle 22 godine

Nakon rušenja mosta "Morandi" u Ðenovi, 14. avgusta 2018. godine, kada su poginule 43 osobe, inspekcija je utvrdila da je do rušenja došlo zbog neadekvatnog i neredovnog održavanja mosta

  • 0
Autoput, auto-pu Italija, Autostrade per l'Italia

Foto: Shutterstock

Nakon 22 godine u privatnom vlasništvu, kompanija "Autostrade Italija" (Autostrade per l'Italia) ponovo postaje državno preduzeće.

Reč je o italijanskom akcionarskom društvu, koje kao svoju delatnost ima upravljanje auto-putem deonice pod koncesijom. Matična organizacija je "Atlantia", a tokom proteklih decenija u vlasništvu privatnika, među većinskim vlasnicima bila je porodica Beneton.

Nakon rušenja mosta "Morandi" u Ðenovi, 14. avgusta 2018. godine, kada su poginule 43 osobe, inspekcija je utvrdila da je do rušenja došlo zbog neadekvatnog i neredovnog održavanja mosta.

Tragedija je podstakla plan da se detaljno ispita rad privatne kompanije koja je bila zadužena za održavanje, ali i ubiranje prihoda na svim auto-putevima u Italiji. Tom prilikom su utvrđeni brojni nedostaci, a pre svega nedovoljno ulaganje u bezbednost i modernizaciju.

Tako se još u vreme prethodne vlade premijera Ðuzepea Kontea počelo sa pregovorima o preuzimanju kompanije.

List Stampa piše da je dogovor na osnovu kojeg će 88 odsto akcija kompanije preći u javno vlasništvo potvrda da "privatizacija nije magična reč", niti garancija za dobro poslovanje.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>