• 0

Inflacija nije zahvatila baš sve sektore: Cene medicinskih usluga stagniraju

Najveći rast cena trenutno beleže polovni automobili i nameštaj

  • 0
Doktor

Foto: Freepik.com

Cene brzo rastu u svim segmentima privrede, kako zemlje izlaze iz pandemije, od metala, preko hrane, do nameštaja. Ali, neke oblasti ne "podržavaju" taj trend.

Inflacija medicinske nege bila je niža 1% u poslednjih 12 meseci, zaključno s majem, što je najmanji porast od marta 1941. godine, kada je predsednik SAD bio Frenklin D. Ruzvelt.

Samo u maju tekuće godine, cene usluga medicinske nege pale su za 0,1%. Zapravo, pad cena medicinske opreme i snabdevanja odnosi se na celu godinu - do sad. Otkud pad u ovom domenu?

Inflacija meri rast cena u ogromnoj "korpi" roba i usluga. Mnoštvo tih cena trenutno raste zbog kombinacije velike potražnje i pritisaka u lancu snabdevanja. Štaviše, rast cena se odnosi na oko 80% proizvoda i usluga.

Ali, ne i na ostalih 20 odsto. Majk England, glavni ekonomista kompanije "Action Economics", rekao je za CNN Biznis da je "pandemija, takođe, promenila ono na šta ljudi troše novac".

Na primer, smanjena potrošnja na putovanja i hranu u restoranima, stvorila je prostor za izdatke za "trajne proizvode" poput predmeta za domaćinstvo.

Najveći rast cena trenutno beleže polovni automobili i nameštaj, dok preventivne posete lekaru i zdravstvena zaštita nisu ovoj listi u poslednjih godinu dana.

Inflacija medicinske zaštite iznosila je 4,6%, u 12 meseci koji su se završili u februaru 2020. godine, pre nego što je započela blokada usled pandemije. Godine 2021, prateći 12-mesečni podaci objašnjavaju promenjeno ponašanje potrošača u pandemiji.

Zbog toga je inflacija u tom sektoru sada mnogo niža. Ovaj trend se takođe pokazuje i u zapošljavanju u zdravstvu: sektor i dalje beleži pad za više od pola miliona radnih mesta u poređenju sa februarom 2020, kada je dostigao istorijski maksimum od oko 16,5 miliona radnih mesta.

Poslovi u zdravstvu će se verovatno i dalje oporavljati, kako se ekonomije budu oporavljale, rekao je England. Ali, dodao je da bi sve ovo moglo potrajati još godinu dana, tj. do sredine 2022. godine.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>