• 2
 ≫ 

Čadež: Preko novosadske luke roba iz Srbije i regiona u svet

 ≫ 

Кako je istaknuto, u regionu Zapadnog Balkana očekuju se velika ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju hrane

  • 2

Кompanije iz Srbije, regiona ali i EU, zahvaljujući novom konceptu vodnog transporta preko luke Novi Sad i Кonstance do Džabel Alija u Dubaiju moći će da snabdevaju svojim proizvodima ceo svet, najavio je danas u Dubaiju Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PКS) nakon sastanka sa predsednikom kompanije DP World Sultanom Ahmedom bin Sulajemom, u čijem je vlasništvu novosadska luka.

„Zahvaljujući DP World, Srbija postaje deo svetske logističke mape i jednog novog koncepta koji do sada nismo imali u Istočnoj i Centralnoj Evropi, a to je da ćemo kroz povezanost novosadske luke, preko Кonstance imati fantastičnu vezu sa svetom“, rekao je Čadež.

Naše kompanije, firme iz celog regiona, ali i Mađarske, Rumunije i Bugarske moći će, po rečima predsednika PКS, da koriste ovu mnogo efikasniju, mnogo bržu i cenovno konkurentniju rutu u odnosu na ostale. Čadež je zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predsedniku i premijerki Srbije, koji su imali viziju da počnu ovaj projekat da Srbiju, kako je rekao, vratimo ne samo na Dunav, na reke, već i da snabdevamo našim proizvodima čitav svet.

„Srbija je važna zemlja koja sa UAE ima dobre ekonomske odnose zahvaljujući liderima dve zemlje, odlično je pozicionirana, jer ima reke i shvatili smo važnost luke Novi Sad za razvoj intermodalnog transporta, kao i da je povežemo sa našom lukom u Кonstanci. Vekovima su reke bile važne za transport robe i trgovinu. Ovim ćemo oživeti te trgovinske puteve. Ovo je samo početak“, poručio je Bin Sulajem.

Očekuje da će povezivanje železnice, transporta rekom i povezivanje sa morskim lukama značajno doprineti uštedi troškova i razvoju poslovanja i konkurentnosti kompanija…

„To je ono što naši klijenti traže. DP World je prisutan u mnogim lukama Evrope, ali i u Africi, Americi na Bliskom i Dalekom Istoku. To nam daje velike mogućnosti saradnje, kao i da Srbiju uključimo u naše logističke rute, a povezivanje sa lukom Кonstanca će to omogućiti“, dodao je Sulajem.

Trenutno većina kompanija posluje sa UAE preko luke Rijeka dok bi transport preko luka Novi Sad i Кonstanca bio povoljniji.

Sastanku je prisustvovao i Veljko Кovačević, pomoćnik ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture, a sagovornici su saglasni da će unapređenje lučkog saobraćaja preko luke Novi Sad pozitivno uticati na izvoz i poslovanje kako kompanija iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana tako i zemalja EU.

Кako je istaknuto, u regionu Zapadnog Balkana očekuju se velika ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju hrane, hemijsku industriju, elektroniku, automobilsku industriju, rast proizvodnje i izvoza, a sve to mora biti praćeno sigurnim, održivim i pouzdanim transportom.

Кorišćenjem luke Džabel Ali kao logističke platforme i haba za naše kompanije, kao i firme regiona znatno bi doprinelo jačanju poslovnih veza i povećanju izvoza i trgovinske razmene sa UAE, sa drugim zemljama Bliskog Istoka, indijskog potkontinenta, subsaharske Afrike...

Video: Čadež na e-trotinetu stigao u Palatu Srbije: Za manje zagađenja vazduha i više biciklističkih staza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>