• 23

Cena ne staje: Kako se menjalo gorivo po mesecima i godinama u Srbiji?

Raste cena nafte i na svetskom nivou, Goldman saks ponovio je prognozu da će nafta ovog leta dostići 80 dolara po barelu

  • 23
Benzin gorivo pumpa, Električna kola

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

U Srbiji se za pun rezervoar goriva izdvaja sve više novca, a sa sve češćim putovanjima, odmorima i ponovom vraćanju međunarodnog saobraćaja, cene prete da još porastu.

Samo u protekla tri meseca, cena je porasla dva do devet dinara, u zavisnosti od vrste i kvaliteta derivata koje vozači sipaju u svoj rezervoar.

Trenutna cena evrodizela je oko 159 dinara, što znači da je gorivo u Srbiji među najskupljima u regionu. Kao što je Telegraf Biznis već pisao, to se naročito vidi s dolaskom sezone, pa oni koji se upute na more ovih dana, biraju gde će da pune rezervoar. Ako biste da poredite - pun rezervoar "evro dizela" od 45 litara u Srbiji košta 7.100 dinara, dok je u Crnoj Gori za tu količinu goriva potrebno manje od 50 evra (48).

Razlog su državne dažbine kojih ima u različitom broju u zemljama regiona.

Podsetimo, u Srbiji su na litar goriva državna davanja 82 dinara.

gorivo, stavke

Foto: Printscreen/UNKS

- Imate deo koji je deo naftnih kompanija, a drugi je vezan za državne dažbine. Kod nas, državne dažbine čine oko 56 odsto cene. Kada kupite litru benzina za 151 dinar, 86 dinara su državne dažbine. U svakoj zemlji se ovo razlikuje. Zemlje koje su na moru imaju daleko povoljnije uslove za kupovinu naftnih derivata, jer se naftom trguje na Mediteranu. Razlika u tim kompanijskim cenama je daleko manja od državnih dažbina. Na primer, Bosna i Makedonija imaju prilično malo dažbine, za razliku od nas - rekli su ranije za naš portal iz UNKS.

A kod nas kompanije pre nego što izbace benzin na tržište moraju da plate nekoliko dažbina, odnosno budžetskih stavki.

- pdv, akciza, naknada za obavezne rezerve, naknada za unapređenje energertske efikasnosti, naknada za markiranje goriva, naknada za monitoring kvaliteta goriva.

Nafta ide na 80 dolara

 

Raste cena nafte i na svetskom nivou, Goldman saks ponovio je prognozu da će nafta ovog leta dostići 80 dolara po barelu, jer se potražnja brzo oporavlja.

 

Dodatno, ranije ove nedelje, SAD su ukinule neke sankcije protiv teheranskih zvaničnika i cene su pale, ali ne zadugo. Tenutno, brent se trguje iznad 72 dolara po barelu.

U međuvremenu, OPEK je rekao da očekuje da će potražnja za naftom porasti za šest miliona barela ove godine, a Međunarodna agencija za energetiku predviđa da će ove godine vaditi 5,4 miliona barela dnevno premašujući nivo pre pandemije.

Cene goriva, gorivo, benzin, dizel, tng, Infografika

A ovako se kretala cena po godinama/Ilustracija: Nikola Jovanović

Od početka marta do početka juna, cena goriva u Srbiji povećana je za pet do devet dinara po litru, u zavisnosti od vrste i kvaliteta derivata koji vozači sipaju u svoje rezervoare. To, praktično, znači da je za pun rezervoar sada potrebno izdvojiti i do 450 dinara više nego pre tri meseca.

A da bi vam bilo jasnije, taj prikaz izgleda ovako. Kretanje cene goriva (po litru):

Januar - bezolovni 135 dinara - dizel 144 dinara

Mart -     145 dinara - 152 dinara

April - 150 dinara - 157 dinara

Jun - 154 dinara - 158 dinara

Video: Ovo su najveće štediše od automobila

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ica

    14. jun 2021 | 10:52

    Ne mogu da verujem da nijedna vlast nije smanjila akcizu.Sramota za drzavu koliko uzima narodu.

  • Solunac

    14. jun 2021 | 11:04

    Cene samo idu gore,a to se prikazuje kao privredni rast,povećano punjenje budzeta. Zejtin neću ni da komentarišem.

  • Boža zemunac

    14. jun 2021 | 10:51

    To je zato jer smo lideri u regionu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>