• 17

Dok se mi nećkamo Slovenci s Kinezima prave litijum-jonske baterije: "Uskačemo u voz"

Imaju još dve opcije posle Slovenije

  • 17
Zupčanik, litijumska mast

Foto: Shutterstock

Slovenački TAB, proizvođač baterija za startovanje automobila i industrijskihe baterija sa sedištem i Mežici, osnovao je zajedničko preduzeće TAB-Haidi sa kineskim partnerom radi pokretanja proizvodnje litijum-jonskih ćelija u Prevaljama.

Pokretanje proizvodnje se očekuje na proleće 2022. godine, izjavio je izvršni direktor TAB-a Bogomir Auprih, izveštava slovenačka agencija STA.

Tab-Haidi će u prvoj fazi zaposliti oko 300 ljudi.

Auprih je već najavio mogućnost proširenja proizvodnje u Prevaljama ili u Makedoniji, gde TAB proizvodi olovno-acidne baterije, dodajući da su u opciji i Italija ili Španija.

„Uskačemo ''voz'' zelene tranzicije s proizvodnjom litijum-jonskih ćelija, diverzifikujući naše poslovanje sa olova na ovu novu, modernu oblast“, rekao je Auprih danas novinarima.

Dodao je da će ovo biti prvi proizvodni pogon za litijum-jonske ćelije u Sloveniji. U planu je manji pogon, dok se oko 40 sličnih većih pogona gradi širom Evrope.

Proizvodnja u Prevaljama biće upostavljena u novoizgrađenoj, ali nikada korišćenoj hali koju je kompanija kupila od slovenačke farmaceutske firme Lek. Do kraja marta sledeće godine, TAB će zaposliti i 95 radnika iz Leka, pošto se očekuje da će ta kompanija prestati da proizvodi antibiotike u Prevaljama 2022, prenosi Tanjug.

Tab-Haidi je osnovan sa kineskom kompanijom Haidi Enerdži Tehnolodži, koja posluje od 2011. godine, i ima oko 800 zaposlenih u četiri proizvodna pogona. TAB drži 74 posto udela u zajedničkom preduzeću.

Kineski partner će obezbediti tehnologiju, znanje i razvoj, dok će TAB finansirati proizvodne pogone i opremu, obezbediti obrtni kapital i uspostaviti poslovanje nove kompanije.

Podsetimo, u Srbiji se poslednjih godina govori o potencijalnoj proizvodnji baterija od litijuma. Za Telegraf Biznis govorili su o tome predstavnici kompanije Rio Tinto o tome kako rade na razvoju tehnologije za preradu jadarita i primenu savremenih rudarskih tehnoloških rešenja.

U svojim nastupima u javnosti, i predstavnici vlade su govorili da bi najbolja opcija bila saradnja sa Kinezima kako bi se izgradila fabrika za proizvodnju baterija za ekološka vozila, a možda i neki takav model automobila.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💯jko™

    14. jun 2021 | 16:30

    Ama šta nas briga za glupe Slovence mi nećemo ništa da proizvodimo jer smo bogata zemlja i brinemo samo o ekologiji. Pogledajte samo koliko brinemo i o našim divnim rekama po kojima se od đubreta ne vidi voda. Nećemo rudnike, nećemo poljoprivredu, nemamo industriju jer je i ona zagađivač, sve znamo šta nećemo a niko ne zna šta hoće. Zapravo znamo da hoćemo bolji život ali kako doći do toga nas nije briga, to je briga države.

  • Boo

    14. jun 2021 | 16:22

    proizvode litijumske baterije,a ne iskopavaju litijum ko što hoce kod nas!

  • sara

    14. jun 2021 | 20:36

    Mi otvaramo rudnik za eksploataciju rude, a ne fabriku baterija kao Slovenci koji uvoze gotovu sirovinu litijum.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>