• 0

Konačno: Industrijska proizvodnja EU porasla 0,5%, u evrozoni 0,8%

U odnosu na april prošle godine, rast industrije su registrovale sve zemlje 27-članog bloka

  • 0
industrija

Foto: Pixabay

Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji je porasla u aprilu 2021, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0,5 posto u odnosu na mart, a u evrozoni za 0,8 procenata, objavio je preliminarne procene Zavod EU za statistiku, Evrostat.

U martu ove godine, rast industrije u EU je iznosio 0,8 odsto, dok je proizvodnja u monetarnom bloku bila veća za 0,4 posto.

Na godišnjem nivou, aprilska industrijska proizvodnja u Uniji je porasla za 38,7 procenata, a u zoni evra za 39,3 odsto, objavljeno je na veb sajtu Evrostata.

Od zemalja članica EU, za koje su dostupni podaci, najveći mesečni porast industrijske proizvodnje u aprilu imale su Belgija (7,4%), Malta (5,6%) i Estonija (4,4%), dok su najveći pad zabeležile Danska (-3,8%), Mađarska (-3,2%) i Litvanija (-2,4%).

U odnosu na april prošle godine, rast industrije su registrovale sve zemlje 27-članog bloka, a najveći je ostvaren u Italiji (79,5%), Slovačkoj (69,1%) i Rumuniji (64,5%).

Hrvatski mediji izveštavaju da je industrijska proizvodnja u ovoj zemlji prvi put pala u aprilu u poslednjih šest meseci, i to za 2,1 posto u odnosu na mart, te da je reč o prvom padu u poslednjih šest meseci.

Dodaju takođe da se, kada je reč o rastu industrije na godišnjem nivou, Hrvatska nalazi među tri zemlje s najnižim dvocifrenim stopama rasta proizvodnje u aprilu, sa iznosom od 17,3 procenta.

Industrijska proizvodnja u Estoniji je u odnosu na april 2020. zabeležila porast od 16,8 odsto, a na Malti od 17,5 posto.

Video: Atina pokazala u kakav luksuz je nju i Niku odveo Tošić: Pogled je vredan paprene cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>