• 66
 ≫ 

I jutros smo platili Titov dug: Legla nam je rata od 20 miliona evra

 ≫ 

Rata podrazumeva i kamatu od čak 4 miliona evra

  • 66
Kanadski dolar se spustio prema američkoj valuti na 10-dnevni minimum

Foto: Shutterstock

Rano jutros Srbiji je stigla na red naplata da iz budžeta izdvoji oko 20 miliona evra. Reč je, o kako saznajemo, kreditu koji je Srbija uzela od Svetske banke. Njega je naša zemlja, uzela u vreme bivše SFRJ.

Rok dospeća za ovaj konsolidovani zajam je bio 15. jun, a u okviru tekuće rate 4,2 miliona evra ide na kamatu dok je glavnica 17,87 miliona evra.

Srbija će tokom ove godine platiti ukupno 241,8 miliona evra za kredite uzete još u vreme bivše Jugoslavije. Dugove SFRJ vraćaćemo Pariskom klubu, Svetskoj banci, ali i Kuvajtu.

Ove informacije potvrđene su za naš portal i iz Narodne banke Srbije iz koje su nam naveli da će se u periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona evra.

Prema Pariskom klubu poverilaca, po planu otplate, obaveze dospevaju do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Кuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine

Sve te zajmove, uzimali su premijeri Josipa Broza Tita od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    15. jun 2021 | 08:13

    Uzela SFRJ a samo Srbija otplaćuje. A šta je sa Hrvatima, Slovencima, Crnom Gorom, Makedonijom.... Nije mi jasno.

  • Flojd

    15. jun 2021 | 08:24

    Ok zadužila se ali kako se živelo i kakve su plate bile? A sada šta mislite koliko smo se zadužili samo u prethodnoj godini a inflacija koliko hoćeš oni kažu 0.5posto ali meni novčanik kaže drugačije svaki put kada odem u prodavnicu.

  • Ljilja

    15. jun 2021 | 08:48

    Ako se zadužio i ako sad vraćamo. Imali smo fabrike čiji smo bili vlasnici pa su takve bile i plate. Podignuti su Domovi Zdravlja, koje dugi vremenski period kasnije nismo bili sposobni da samo okrečimo i održavamo. Svi su radnici bili prijavljeni, imali pravo na pun godišnji odmor, radili bez stresa i bez problema (obično u istoj firmi) dočekali penziju. Da ne pričamo o onima koji su dobili stanove, a takvih je bilo mnogo... Sada ako je bračni par baš uspešan može da kupi stan, otplaćuje ga 30 godina i za to vreme može da rodi 1 dete, jer je radno vreme dugačko, a poslovi prezahtevni i zahtevaju da im čovek bude na raspolaganju 24 časa. Osećali smo se kao deo sveta, imali dostojanstvo, nadu u budućnost i veru u sebe. Radnička deca su išla sa školom na more i naučila da plivaju, a dans nam se deca neplivači dave u kanalu DTD... Hvala predhodnim generacijama koje su se vrhunski organizovale tako da je bilo dobro velikoj većini stanovnika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>