• 1

Danas je Svetski dan vetra: Srbija dobija energiju iz vetroparkova snage 400 megavata

Zelena agenda je agenda rasta koja će obezbediti brži privredni rast i nova radna mesta

  • 1
Vetropark Kovacica

Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je povodom Svetskog dana vetra da je neophodno da bude iskorišćen veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) za unapredjenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije.

- Naš cilj, koji samo zajedno možemo da ostvarimo, jeste da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora. Ali, trebalo bi da znamo da OIE nisu samo procenti, već da je zelena energija važna zbog naše energetske bezbednosti i kvaliteta naše životne sredine - navela je ona u saopštenju.

Istakla je da je proces energetske tranzicije započet u novembru prošle godine, kada je na Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa Srbija postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan.

- Zelena agenda je agenda rasta koja će obezbediti brži privredni rast i nova radna mesta i omogućiti da kao zemlja idemo ka klimatskoj neutralnosti - rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane ukupne snage približno 400 megavata, a da su u izgradnji još dva vetroparka ukupne snage oko 170 megavata.

- Donošenjem prvog posebnog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije postavili smo temelj da mnogo brže koristimo potencijale koje imamo u svim vidovima OIE. Stvorili smo uslove da svi investitori mogu da računaju na brze i efikasne procedure, a da troškovi za građane i privredu budu održivi. S povoljnim prirodnim uslovima koje imamo, verujem da možemo biti jedan od lidera u ovom delu Evrope kada je reč o zelenoj energiji - navela je Mihajlović.

Video: Vesić: Očekujemo duže radno vreme za ugostitelje i trgovce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joedoe

    15. jun 2021 | 09:38

    Zato uživajte u vetru danas, neka vas šiba sa svih strana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>