• 1

Nemački investitori pozitivno ocenjuju privrednu klimu u Srbiji: Šta tačno rade ovde?

Rezultati su pokazali da 40 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija

  • 1
Ulaganje, investicije, biznis, berza

Foto: Shutterstock

Članice Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) pozitivno su ocenile privrednu klimu u Srbiji i imaju pozitivna očekivanja u vezi sa sopstvenim poslovanjem, a čak 90 odsto kompanija ponovo bi investiralo u Srbiji, pokazali su rezultati ankete AHK Srbija koji su predstavljeni.

Kao najveće rizike u razvoju svojih kompanija u narednih godinu dana privrednici ističu potražnju, ekonomski okvir i pravnu sigurnost, kao i deficit radne snage, pokazala je anketa sprovedena među kompanijama članicama AHK Srbija od sredine marta do sredine aprila.

U anketi, sprovedenoj 16. put, učestvovalo je 128 komanija članova AHK, većina iz prerađivačke industrije i iz oblasti usluga i trgovine, a rezultati su pokazali da je ocena ekonomske situacije u Srbiji za 2021. bolja u odnosu na prethodnih pet godina, uz izuzetak 2019. godine i perioda pre pandemije.

Kompanije ocenjuju svoje poslovanje boljim nego opštu privrednu klimu, a predsednik AHK Srbija Udo Ajhlinger rekao je na konferenciji za novinare da ovogodišnje istraživanje među nemačkim investitorima u Srbiji pokazuje trend daljeg rasta zadovoljstva kompanija u proceni uslova poslovanja.

U Srbiji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom koje zapošljavaju oko 70.000 radnika, a Ajhlinger kaže 44,1 odsto anketiranih svoje poslovanje ocenjuje kao dobro, 47 odsto kao zadovoljavajuće, a svega 8,7 odsto kao nedovoljno dobro. Naveo je da 44,1 odsto anketiranih kompanija očekuje povećanje broja zaposlenih, 48 odsto ne očekuje nikakve promene u broju zaposlenih, dok 7,9 odsto ispitanih pretpostavlja da će broj zaposenih u njihovim kompanijama opadati.

"Ta očekivanja možemo oceniti kao pozitivna, jer se ne razlikuju previše od rezultata iz 2019. godine i perioda pre pandemije", rekao je Ajhlinger.

Rezultati su pokazali da 40 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, dok 20,5 odsto najavljuje njihovo smanjenje.

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji najlošije su ocenjene borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, transparentnost u javnim nabavkama, fleksibilnost zakona o radu, kao i efikasnost javne uprave i raspoloživost radne snage. Kompanije su, kako je rečeno, zadovoljne produktivnošću i motivacijom zaposlenih, njihovim kavlifikacijama, akademskim obrazovanjem i dualnim obrazovanjem, a prvi put su se na spisku pozitivnih faktora našli poreski sistem i poreska uprava.

Ulaganje, investicije, biznis, berza

Foto: Shutterstock

Direktor AHK Srbije Frank Aleter rekao je da veliki broj nemačkih preduzeća u ovom trentuku traga za novim dobavljačima i upravo zato se u prvi plan ističe i Zapadni Balkan, a samim tim su velike šanse i za Srbiju.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib je reako da proces pristupanja EU donosi velike koristi i poboljšava atraktivnost Srbije kao mesta za ulaganje. Zadovoljan je rezulatima ankete imajući u vidu pandemiju korona virusa.

"Kada pogledate kako se ocenjuju uslovi poslovanja u Srbiji imate mešovitu sliku, ima i zadovoljstva i nedostataka. Nedostaci se odnose prvenstveno na pravnu sigurnost, vladavinu prava, transparentnost javnih nabavki i borbu protiv korupcije. To su upravo one teme koje su važne i koje se nalaze u središtu pregovora sa EU", rekao je Šib.

Napomenuo je da upravo napredak u oblasti vladavine utiče i na sam proces pridruživanja EU i da u toj oblasti ima dosta da se uradi.

I državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić zadovoljan je rezultatima ankete i navodi da su nemački investitori najviše zainteresovani za sigurnost, stabilnost i da imaju dobre radnike.

"Ovo nisu problemi samo nemačkih investitora, nego i svih privrednika u Srbiji. Što se tiče pravne sigurnosti, to je nešto na čemu Ministarstvo privrede dosta dugo radi i donosi nove zakone", rekao je Ljušić i naveo da se trentuno završava zakon o privrednim društvima.

Vidi velike šanse za nove investicije iz Nemačke i poručuje da Vlada Srbije nastoji da privuče nova ulaganja.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović kaže da su dva glavna problema i glavni rizici negativan demografski trend i nedovoljna tražnja na tržištu, pre svega EU.

"Naš zadatak je da usporimo negativan demografski trend i da ga preokrenemo. Srbija je očuvala zaposlenosti tokom krize, stopa nezaposlenosti je ispod 10 odsto, i to je rezultat očuvanja proizvodnje i dobrih solidnih mera Vlade Srbije u prošloj godini donetih u komunikaciji sa privredom", rekao je Vesović.

Naglasio je i važnost dualnog obrazovanja, i naveo da 6.900 srednjoškolaca pohađa ove goodine dualno obrazovanje u okviru 47 obrazovna profila, dok se sledeće godine planira 52 obrazovna profila.

Video: Misteriozne poruke vanzemaljcima ili borba za opstanak: Ovako Francuzi brane vinograde od mraza

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    16. jun 2021 | 04:29

    Ajde da pitamo radnike koji rade u tim nemackim firmama dali su zadovoljni?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>