• 2
 ≫ 

Čadež na forumu u Bratislavi: Srbija u svetu prepoznata kao primer uspešne vakcinacije

 ≫ 

- Naši građani mogu da biraju vakcinu koju će da prime zato što su naše političko rukovodstvo i Vlada Srbije bili hrabri da sami krenu da rešavaju probleme sa pandemijom - istakao je predsednik Privredne komore Srbije

  • 2
Marko Čadež

Foto: Privredna Komora Srbije

Srbija je u regionu, Evropi i svetu prepoznata kao pozitivan primer uspešno organizovane vakcinacije. Ali, neophodni su globalni okvir i međunarodna pravila koja će omogućiti kvalitetnu vakcinaciju, suzbiti pandemiju kovid 19 i biti dobra polazna osnova za ekonomski oporavak, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na "Globsek" forumu koji je održan u Bratislavi.

Na panelu "Globalne perspektive u borbi protiv kovida 19" na kome je učestvovao sa bivšim švedskim premijerom Karlom Biltom i bivšim predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem Čadež je rekao da "niko neće biti siguran od virusa dok svi ne budemo sigurni" i da zato moramo što pre da uspostavimo jedinstven okvir da na krize i globalne zdravstvene probleme brzo reagujemo.

- Naši građani mogu da biraju vakcinu koju će da prime zato što su naše političko rukovodstvo i Vlada Srbije bili hrabri da sami krenu da rešavaju probleme sa pandemijom. I ne samo to, Privredna komora Srbije uspešno je organizovala i vakcinaciju privrednika i građana regiona, što je naišlo na veliki odjek u svetskoj javnosti - rekao je Čadež.

Marko Čadež

Foto: Privredna Komora Srbije

Upoređujući Evropu sa kompanijom, Čadež je ukazao na važnost unapređenja obrazovanja, tehnološkog razvoja i digitalizacije u svim segmentima od privrede i finansija do zdravstva kako bi Evropa bila konkurentna sa drugim kontinentima.

- Ukoliko to ne uradimo, Azija, koja je brzorastuća ekonomija, za nekoliko godina će prestići Evropu. I svi moramo dobro da se zamislimo da li je Evropa kompanija u koju neko želi da investira. Srbija nije politički deo Evropske unije, ali svakako jeste njen ekonomski deo. I iz Srbije se vrlo dobro se vide svi problemi koje trebe prevazići da bi Evropa bila u korak sa ostalima - dodao je Čadež.

Naći odgovore na buduće krize

 

Suma Čakrabarti je istakao da su Srbija i druge zemlje uspele da na nacionalnom nivou dobro organizuju vakcinaciju, ali da se "na globalnom nivou nismo dobro dogovorili kako da se efikasno sprovede vakcinacija".

- Ceo svet mora da se vakciniše i to je jedini način da se pandemija stavi pod kontrolu i oporavi svetska ekonomija - poručio je nekadašnji predsednik EBRD.

Po mišljenju Karla Bilta, još se ne nazire kraj kovida 19, a najveći izazovi biće kako sprečiti neke nove pandemije i naći adekvatne odgovore na buduće krize.

- Za to je potrebno da sarađuju svi - privreda, vlade, civilni sektor, nauka, medicina - rekao je Bilt i ocenio da trenutno proizvodnja vakcina nije monopolizovana jer ih proizvodi veliki broj kompanija u svetu.

Na Globsek forumu u Bratislavi učestvovali su i papa Franja, bivši i aktuelni predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, predsednik Poljske Andrej Duda...

Na marginama foruma, Čadež je potpisao Memorandum o razumevanju sa Lukašom Parizekom, predsednikom Saveta slovačkih izvoznika sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti dve asocijacije na unapređenju ekonomske saradnje i povezivanja poslovnih zajednica i privrednika Srbije i Slovačke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    15. jun 2021 | 20:09

    Kao zamorcici bolje kazi a izostavili su i po korupciji...

  • Johanes Han

    16. jun 2021 | 08:38

    ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>