• 0

Makron želi da Francuska bude "startap država": Može li Evropa da iznedri 10 divova u kratkom roku?

Napori Francuske da stvori kompanije čija je vrednost najmanje milijardu dolara i dalje su u senci ekvivalentnih američkih kompanija

  • 0
Emanuel Makron, pre napada u Dromi

Emanuel Makron / Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, izložio je ambiciozan plan da Evropa do 2030. stvori 10 tehnoloških divova, vrednih 100 milijardi evra.

To je pokušaj da se evropske firme izbore sa američkim, koje dominiraju u tom sektoru. Ciljevi su deo evropske inicijative koju Francuska pokušava da poboljša kada je reč o finansiranju novih preduzeća, posebno u kasnijim fazama rasta.

Rojters navodi da ova zemlja "nova preduzeća želi da smesti u višu ligu, gde mogu privući više investitora i vrhunskog osoblja". Makron je od dolaska na vlast, što je bilo 2017. godine, nastojao da od Francuske napravi "startap državu", čineći je privlačnijom za strane ulagače, i to kroz, na primer, reformu Zakona o radu.

Napori Francuske da stvori kompanije čija je vrednost najmanje milijardu dolara i dalje su u senci ekvivalentnih američkih kompanija. Emanuel Makron je prošle godine rekao kako očekuje da Francuska ima 25 kompanija čija je vrednost najmanje milijardu dolara, a rok im je 2025. godina.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>