• 0

Domaća pamet razvija novi sistem fiskalizacije: Biće besplatna za privredu

Novi model fiskalizacije i uvođenje e-faktura, ističe Mali, jesu važan korak ka podizanju konkurentnosti srpske privred

  • 0
Fiskalizacija

Foto: Tanjug

Novi model fiskalizacije u Srbiji počinje sa primenom 1. januara 2022. godine, razvija ga domaća pamet, a njegova implementacija biće potpuno besplatna za privredu, jer će teret fisklalizacije snositi država sa tri milijarde dinara koje su izdvojene budžetom za ovu godinu.

To je danas izjavio ministar finansija Siniša Mali na skupu o novom modelu fiskalizacije, a na kojem je u testnom okruženju izdao i prvi fiskalni račun u novom sistemu fiskalizacije. Mali je poručio da je reč o jednostavnom sistemu, na kojem će, kako kaže, moći svi da se snađu.

Naglasio je da je važno da se ubrza završetak sistema i da se krene u njegovu implementaciju, kako bi poreski obveznici, ističe, do 1. januara iduće godine bili spremni.

Na sastanku su prisustvovali i proizvođači hardverskih i softverskih rešenja, a ministar im je poručio da je njihovo uključivanje u proces fiskalizacije u narednih šest meseci od velike važnosti.

"Predstavili smo jedno test okruženje, na kojem ćete moći da radite i da izađete što pre sa uređajima i rešenjima koje ćete ponuditi našoj privredi", rekao je Mali.

Kaže da će novi sistem omogućiti da u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa dolaze u Poresku upravu i da se bolje i efikasnije kontrolišu, što će, naglašava, smanjiti sivu ekonomiju i poboljšati naplatu poreza.

Novi model fiskalizacije i uvođenje e-faktura, dodaje Mali, jesu važan korak ka podizanju konkurentnosti srpske privrede. Mali je istakao da je pored novog modela fiskalizacije poslednjih godina u toku i reforma Poreske uprave koja se, podseća ministar, radi sa ekspertima iz MMF-a.

"Reforma poreske uprave, odnosno bolja i efikasnija cela administracije jeste najvažniji zahtev cele privrede, s toga idemo privredi u susret", rekao je Mali.

Skupu je prisustvovao i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež koji je rekao da će novi model fiskalizacije ne samo uštedeti novac, već i razviti nove poslovne modele, što je, ističe, jedan od važnih koraka u razvoju konkurentnosti srpske privrede.

"Na nama je da vidimo da li ćemo biti boljih od onih koji već duže vreme implementiraju ovakav prosec. Moj apel ide IT stručnjacima da unaprede sistem, da nađu još bolja rešenja, da izbegnu greške koje su drugi imali", rekao je Čadež.

Naglasio je da će novi model fiskalizacije razvijati domaća pamet, a u proces fiskalizacije su, kaže, uključeni i privrednici čiji su mnogi komentari usvojeni.

"Informacije koje danas razmenjujemo, bitne su ne samo za trgovce, male i velike, ugostitelje, frizere, prevoznike... Sve one koje čeka prelazak na onlajn fiskalizaciju, već i pre svega za proizvođače kako bi što pre mogli da znaju kada završavaju sa proizvodnjom starih uređaja, da planiraju nabavke za proizvodnju novih uređaja u skladu sa novim zahtevima i krenu u proizvodnju hardverskih i kreiranje softverskih rešenja“, rekao je Čadež.

plaćanje, račun

Foto: Pixabay

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković je istakla da je projekat nove fiskalizacije zapravo nastavak programa transformacije i digitalizacije koji je ranije započet. Podsetila je da je Poreska uprava u prethodnom periodu digitalizovala sve poreske prijave, upite stanja, uverenja i mnoge druge obrasce.

"Projekat je u skladu sa opredeljenjima i aktivnostima Vlade Srbije na polju digitalizacije čitave državne uprave. U narednom periodu, Poreska uprava će zajedno sa Ministarstvom finansija učiniti sve da se novi model fiskalizacije implementira u za to predviđenim rokovima", rekla je Marković.

Pozvala je proizvođače da osmisle rešenja i da se prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu elektronskog fiskalnog uređaja, koji je usklađen sa novim normativnim aktima i propisima.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je da će ta kompanija svojom tehničkom snagom i kvalitetom od 1. januara iduće godine implementirati taj sistem.

"Mislim da je bitno što je Telekom nosilac ovog projekta, iz više razloga, pre svega pokazali smo da možemo da budemo lideri i nosioci svih digitalnih projekata u Srbiji, naša tehnološka snaga i broj inženjera su, takođe, veliki garant da će sistem biti implementiran", rekao je Lučić.

Naglašava da je reč o kvalitetnom sistemu kojem će se svi lako prilagoditi.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>