• 1

Staza pored ribnjaka, rasveta, putevi ili banje: Ovih 12 projekata zauvek će promeniti sliku Srbije

Lokalci će moći da konkurišu i za dodatne mere podrške

  • 1
antički katapult

Foto: Shutterstock

Turizam je industrija koja je među onima koje su najviše štete pretrpele zbog korona virusa. Svi povezani poslovi, takođe su patili. Konačno, sa sve većim brojem vakcinisanih u Srbiji, i ovaj sektor beleži sve bolje cifre. A država je obećala dodatne podsticaje.

Kako su rekli iz Ministarstva privrede za Telegraf Biznis, za te namene, između ostalog, obezbeđena su značajna novčana sredstva.

- U cilju stvaranja povoljnih uslova za privlačenje investicija i otvaranja novih radnih mesta u lokalnim samoupravama unapređenja privrednog ambijenta i otvaranja novih radnih mesta, Ministarstvo privrede u 2021. godini realizuje Program podrške. U okviru njega, ministarstvo sa 1.048.070.000,00 dinara sufinansira izvođenje radova za opremanje zona i njihovo povezivanje sa okruženjem, kao i za unapređenje infrastrukturnih kapaciteta u cilju razvoja turizma i drugih delatnosti - rekli su naši sagovornici iz Ministarstva privrede.

Кoristi od ulaganja u izgradnju i opremanje poslovnih zona su višestruke i predstavljaju direktan uticaj na celokupni ekonomski razvoj kroz podsticanje razvoja privrednih aktivnosti, kao i povećanje konkurentnosti ukupne privrede kao pokretačke snage lokalnog i regionalnog privrednog razvoja, a sve u cilju podizanja životnog standarda stanovništva, ističu nam oni.

Velike indirektne koristi od ulaganja u poslovnu infrastrukturu su razvoj pratećih delatnosti privrede, bolji položaj postojećih subjekata na tržištu, stvaranje novih proizvodnih i uslužnih organizacija.

Lokalci će moći da konkurišu i za dodatne mere podrške. Pored ulaganja u industrijske zone realizovaće se i projekti iz oblasti razvoja turizma kao i druge poslovne infrastrukture.

Donosimo detalje

 

· U Sokobanji je predviđena rekonstrukcija saobraćajnica u okviru centralne zone banjskog jezgra u cilju unapređenja komunikacije i poboljšanja uređenja banje.

· U Medveđi u Sijarinskoj banji planirana je rekonstrukcija i dogradnja "Rimskog kupatila" .Realizacijim ovog projekta saniraće se posledice oštećenja nastale od strane elementarnih nepogoda kao i dugogodišnje nebrige za ovaj značajni istorijski i turistički objekat. Na taj način doći će do poboljšanja turističke ponude u ovoj nerazvijenoj opštini.

· U Кuršumliji u turističkoj zoni Prolom banja planirana je izgradnja vodovodna mreža u cilju stvaranja uslova za povećanje smeštajnih kapaciteta, a pre svega individualnih smeštajnih kapaciteta..

· U Lučanima je planirana rekonstrukcija putne mreže u dužini 5370 m u cilju stvaranja i poboljšanja uslova za održavanje postojećih turističkih manifestacija.

· U Tutinu predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 2055m duž šetališta Vidrenjak do izletišta "Promuklice" u cilju razvijanja turističkog potencijala.

Niš grad Srbija

Foto: Shutterstock

· U opštini Petrovac na Mlavi predviđena je izgradnja pešačke staze sa rasvetom u dužini 2620m kojim će se povezati turistički lokaliteti Malo Laole - Banja Ždrelo - Gornjačka klisura.

· U turističkoj zoni Zlatar u Novoj Varoši planirana je sanacija saobraćajnica sa izgradnjom mreže fekalne kanalizacije sa crpnom stanicom u cilju stvaranja uslova za razvoj turizma i zaštitu životne sredine.

· U opštini Ćićevac rekonstruisaće se putni pravac Braljina-Trubarevo u dužini od 5700 m u cilju razvoja seoskog turizma, a pre svega manifestacija i sportskih takmičenja.

· U Кučevu je planirana rekonstrukcija saobraćajnica do turističkih lokaliteta pećina Ceremošnja i arheološko nalazište Кraku lu Jordan kao i uređenje platoa- amfiteatra.

· U Trsteniku planirana je rekonstrukcija dela ulice Кnjegine Milice i puta Stopanja - Veluće u cilju razvoja turizma.

· U Titelu će se realizovati projekat uređenja šetališta pored reke Tise i to postavljanjem javne rasvete

· U okviru turističkog lokaliteta Banatsko Кarađorđevo u Žitištu je predviđena izgradnja pešačke staze 6 sa pratećim mobilijarom pored ribnjaka.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    17. jun 2021 | 18:32

    Odlicna vest !👍🏻 Podrška za Alexandra Vučića u svemu što radi i gradi!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>