• 0

Firme više neće morati da dozvole rad od kuće: Ali, sprema se novi zakon koji im ne ide u prilog

Ministar rada, Hubertus Hajl, u aprilu je rekao da se radi na zakonu koji zaposlenima daje pravo da rade od kuće čak i kada korona kriza prođe

  • 0
laptop, rad na daljinu Foto: Freepik

- Nemačka je odlučila da od kraja juna ne produži pravilo koje je u prethodnom periodu obavezivalo firme da zaposlenima omoguće (dozvole) rad od kuće, zbog pandemije - rekao je Helge Braun, šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel.

Za nedeljnik VirčaftsVohe je dodao da "pravilo o radu od kuće ne treba produžiti 30. juna", kada ističe važenje vanrednog zakona koji je regulisao ovu oblast za vreme lokdauna. Kako se navodi, situacija u Nemačkoj je sada povoljnija kada je reč o virusu kovid-19, preneo je Rojters.

Ta zemlja je postepeno ukidala karantinske mere tokom poslednjih šest nedelja, kako je broj zaraženih koronom opadao. Nakon što je Nemačka u januaru prvi put uvela obavezu da kompanije dozvole rad od kuće - tamo gde je to moguće, pravilo je uneto u Zakon o "vanrednom zaustavljanju", koji omogućava vladi da uvede mere zaključavanja ako zaraza pređe određene granice.

Braun je dodao da će pomenuto pravilo možda morati ponovo da se primeni na jesen, u zavisnosti od napretka vakcinacije i širenja novih sojeva virusa. Pojedini nemački zvaničnici su predložili da se pravilo o "kućnom ofisu" produži, a ministar rada, Hubertus Hajl, u aprilu je rekao da se radi na zakonu koji zaposlenima daje pravo da rade od kuće čak i kada korona kriza prođe.

U jeku trećeg talasa pandemije u martu, gotovo trećina zaposlenih u Nemačkoj je barem neko vreme radila od kuće, ali je taj procenat pao u maju na 31 posto, prema podacima instituta IFO.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>