• 0

Vreme primirja: SAD i Britanija postigle značajan dogovor

Dve strane su se prethodno u martu saglasile da na četiri meseca suspenduju uzajamne tarife u ukupnom iznosu od 11,5 milijardi dolara na uvoznu robu

  • 0
cargo brod

Foto: Freepik

Sjedinjene Američke Države i Britanija postigle su danas dogovor o petogodišnjem primirju u dugotrajnoj transatlantskoj borbi oko subvencija za avione, što je nalik sličnom dogovoru koji su pre dva dana postigli Vašington i Brisel.

Najnoviji dogovor će obezbediti da kaznene tarife ostanu suspendovane, prenosi Rojters i podseća da su EU i SAD 15. juna postigle dogovor o primirju u skoro 17-godišnjem sukobu zbog subvencionisanja američkog proizvođača aviona Boing i njegovog evropskog rivala Erbas.

Dve strane su se prethodno u martu saglasile da na četiri meseca suspenduju uzajamne tarife u ukupnom iznosu od 11,5 milijardi dolara na uvoznu robu, koje su obuhvatale širok spektar proizvoda: od evropskih vina do američkog duvana i žestokih alkoholnih pića, a koje su uvedene u okviru pomenutog spora.

Postignutim sporazumima se, barem za sada, rešavaju dugotrajne nesuglasice oko pomoći koju je vlada u Vašingtonu davala američkom proizvođaču aviona Boing, i koju je Evropa obezbedila evropskom Erbasu. To će, kako ocenjuje Rojters, omogućiti SAD i Evropi da se više usredsrede na Kinu, koja ubrzano razvija vlastitu komercijalnu avio-industriju.

Pomenuti spor između SAD i EU pred Svetskom trgovinskom organizacijom traje još od 2004. godine, kada su se SAD povukle iz sporazuma iz 1992. o subvencionisanju avio-kompanija i podnele tužbu protiv EU, tvrdeći da je Erbas uspeo da dostigne Boingov udeo na tržištu aviona delimično zahvaljujući subvencionisanim državnim zajmovima.

Od 2019. godine su, u okviru ovog sukoba, dve strane počele sa uvođenjem uzajamnih tarifa, optužujući se međusobno za pružanje nelojalne pomoći Boingu i Erbasu.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari