• 0

Mladi lakše do posla: Šta znače nove mere i fiskalizacija za privredu? Moja prva plata se nastavlja

Kompanijama sve ove mere znače mnogo, da rasterete svoja davanja za zaposlene. Takođe, moći će više da se fokusiraju na proizvodnju i usluge, a mladima da daju šansu, istakao je predsednik Privredne komore Srbije

  • 0
posao

Foto: Pixabay

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, izjavio je danas da će nove mere za oslobađanje od poreza, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doprineti većem zapošljavanju mladih i njihovom ostanku u zemlji.

Vučić je u sredu najavio da se ukida obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina koji jednom godišnje plaćaju svi oni koji imaju zaradu veću od proseka.

Zatim uvodi se trogodišnje oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada, a koji ostvaruju zaradu u visini od najmanje prosečne plate i to kod poslodavca koji tokom te tri godine ne smanjuje broj radnika. Takođe, sledi oslobađanje 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

Čadež kaže da sve mere koje je država do sada donela puno znače privrednicima.

- Krajnji cilj je da se zaposli što više mladih, kao i da dobiju priliku da uče kroz posao. Kompanijama sve ove mere znače mnogo, da rasterete svoja davanja za zaposlene. Takođe, moći će više da se fokusiraju na proizvodnju i usluge, a mladima da daju šansu i da pritom imaju kvalitetne zaposlene - rekao je Čadež.

Podsetio je da država realizuje projekat Moja prva plata zajedno sa PKS i naveo da će taj projekat biti nastavljen, kao i da su kompanije do sada davale čak i veće iznose od onoga što je obezbedila država. "Najnovije mere za oslobađanje poreza su velika stvar za mlade", naglasio je predsednik PKS.

Kaže da su mladi u Srbiji sve više spremni da pokrenu svoj biznis, kao i da im je kroz dualno obrazovanje omogućeno da se školuju za profesije koje se traže na tržištu rada. Podseća da od 1. januara 2022. kreće fiskalizacija, odnosno razmena u realnom vremenu, podataka o izdatim fiskalnim računima između privrednika i Poreske uprave.

Čadež je istakao da će to omogućiti bolju kontrolu naplate prihoda, skratiti vreme i doneti uštede. "One su u milionima evra za prviredu, ako ne morate da čuvate duple trake i arhivirate račune u papiru... To su zaista velike uštede, a mogu da se razviju i razni poslovni modeli", naglasio je Čadež.

Rekao je da je Ministarstvo finansija imalo sluha za komentare PKS i privredu po tom pitanju i da je, iako je zakonski rok bio 1. septembar, još u martu donet zakonski okvir i podzakonska akta. Takođe, pre neki dan objavljeno je i tehničko uputstvo Poreske uprave za privredu, dodao je Čadež.

Video: Vesić: Očekujemo duže radno vreme za ugostitelje i trgovce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>