• 0

Gde je najbolje započeti biznis? Grad iz komšiluka na 72. mestu, u Oklandu osnuju firmu za pola dana

Kada je reč o faktorima presudnim za kotiranje na ovoj listi, oni se tiču zdravlja, tehnološkog i digitalnog ekosastava, zatim ekonomske slobode, dostupnosti ljudskog kapitala

  • 0
zagreb

Zagreb / Foto: Pixabay

Možda nikada ne biste rekli, ali prema Indeksu najboljih gradova za preduzetnički uspeh, biznis je najbolje pokrenuti u Londonu. Ta metropola, zapravo, omogućuje najbolje faktore.

Takođe se navodi i ovo: Da mogu da biraju gde će u svetu pokrenuti posao, preduzetnicima bi Zagreb bio tek 72. izbor od 75 gradova koji su ušli u izbor. Dakle, prestonica Hrvatske nije se najbolje kotirala na listi.

S druge strane, u konkurenciji 200 svetskih metropola, Zagreb je prema ovom indeksu ušao u uži izbor s 52 od mogućih 100 bodova, kojima je mereno šta pojedino mesto ima da ponudi kako bi se u njemu postigao uspeh.

Kada je reč o faktorima presudnim za kotiranje na ovoj listi, oni se tiču zdravlja, tehnološkog i digitalnog ekosastava, zatim ekonomske slobode, dostupnosti ljudskog kapitala, lepeze finansiranja i državnih mera za vreme pandemije kovida-19.

Dalje od gradova slede Njujork, San Francisco i Sidnej, a visoko su pozicionirane evropske metropole poput Berlina (9), Pariza (12), Minhena, Madrida, Amsterdama, Hamburga, Milana, Ciriha, Edinburga i Brisela. Oni se nalaze u prvih 30 gradova na listi. Ispred Zagreba su, recimo, Ljubljana, Budimpešta i Bukurešt.

Lošije od hrvatske prestonice rangirane su Lima, Bratislava i Sofija, i to treba posmatrati kao slab odraz inovacionog potencijala, ekonomske snage i preduzetničke klime. Iz Oberloa, platforme koja preduzetnicima omogućava pronalaženje i prodaju proizvoda putem interneta, kažu sledeće:

"Rezultati su značajni jer preduzetnici smanjuju obim poslovanja u okolnostima poput pandemijskih".

Zagreb je među najlošijima po broju dana, potrebnih za pokretanje posla (19,5), a rekoder je Okland (Novi Zeland) - gde je potrebno samo pola dana da započnete biznis. U domenu poreza, taj grad je najbolje ocenjen.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>